Refraksiyon kusurlarının odyo-vestibüler bulgular üzerine etkileri
The effect of refractive errors on audio-vestibular findings
- Tez No: 1004569
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZKIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Refraksiyon Kusurları, Miyopi, Astigmatizma, Vestibüler Sistem, Odyo-Vestibüler Değerlendirme, VNG (Videonistagmografi), Denge, Odyoloji, Refraktif kusurlar, Videonistagmografi, Refractive Errors, Myopia, Astigmatism, Vestibular System, Audio-Vestibular Evaluation, VNG (Videonystagmography), Equilibrium, Audiology, Videonystagmography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, refraksiyon kusurlarının (miyopi ve miyopiye eşlik eden astigmatizma) odyo-vestibüler sistem bulguları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışmaya toplam 90 birey dâhil edilmiş olup katılımcılar kontrol grubu, miyopi grubu ve miyopi + astigmatizma grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcılara odyolojik değerlendirme kapsamında saf ses odyometrisi ve timpanometrik ölçümler uygulanmış; vestibüler değerlendirme amacıyla videonistagmografi (VNG) kullanılarak bakış (gaze), sakkadik ve pozisyonel testler gerçekleştirilmiştir. Gruplar karşılaştırıldığında, yaş ve cinsiyet dağılımları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış (p>0,05), örneklemin demografik açıdan homojen olduğu belirlenmiştir. Gaze parametreleri incelendiğinde, sol ve sağ göz GAZE yönü ve amplitüd değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmezken(p>0,05), sağ gözde ölçülen yavaş faz hızı (SPV) değerlerinin miyopi + astigmatizma grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır(p<0,05). Sol göz SPV değerleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır(p>0,05). Sakkadik testlerde, refraksiyon kusuru bulunan gruplarda her iki göz için sakkadik doğruluk (accuracy) değerlerinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu belirlenmiş(p<0,05); buna karşın sakkadik tepe hız (peak velocity) ve latans (latency) değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir(p>0,05). Pozisyonel testlerde, Dix-Hallpike testi sırasında sol göz horizontal ve her iki göz vertikal nistagmus şiddeti açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır(p<0,05). Head Roll testinde ise hem sağ hem de sol göz nistagmus şiddetinin miyop grupta anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir(p<0,05). Odyolojik bulgular değerlendirildiğinde, sağ ve sol kulak hava ve kemik yolu saf ses ortalamaları ile timpanometrik parametreler (kanal hacmi, komplians, tepe basıncı ve gradyan) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır(p>0,05). Sonuç olarak, refraksiyon kusurlarının işitsel sistem üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı(p>0,05); buna karşın okülomotor fonksiyonlar ve vestibüler yanıt şiddeti üzerinde değişikliklere yol açabildiği görülmüştür(p<0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of refractive errors (myopia and myopia accompanied by astigmatism) on audiological and vestibular system findings. A total of 90 individuals were included in the study and were divided into three groups: a control group, a myopia group, and a myopia + astigmatism group. All participants underwent audiological evaluations including pure-tone audiometry and tympanometric measurements. Vestibular assessment was performed using videonystagmography (VNG), including gaze, saccadic, and positional tests. When the groups were compared, no statistically significant differences were found in terms of age or sex distribution(p>0,05), indicating that the sample was demographically homogeneous. Analysis of gaze parameters revealed no significant differences among the groups with respect to gaze direction and amplitude values in either eye(p>0,05). However, the slow-phase velocity (SPV) measured in the right eye was found to be significantly higher in the myopia + astigmatism group compared to the control group(p<0,05). No significant differences were observed among the groups in left-eye SPV values(p>0,05). In saccadic testing, saccadic accuracy values for both eyes were significantly lower in the groups with refractive errors compared to the control group(p<0,05). In contrast, no statistically significant differences were observed among the groups in terms of saccadic peak velocity or latency(p>0,05). In positional testing, significant differences were found among the groups in left-eye horizontal nystagmus and bilateral vertical nystagmus during the Dix–Hallpike test(p<0,05). During the Head Roll test, both right- and left-eye nystagmus intensities were significantly higher in the myopia group(p<0,05). Audiological findings showed no statistically significant differences among the groups with respect to air- and bone-conduction pure-tone averages or tympanometric parameters, including ear canal volume, compliance, peak pressure, and gradient(p>0,05). In conclusion, refractive errors do not appear to have a significant effect on the auditory system(p>0,05); however, they may lead to selective alterations in oculomotor function and vestibular response intensity(p<0,05).