Şaşılık cerrahisinin orbscan korneal topografi üzerindeki etkileri ve şaşılık cerrahisi sonrası refraksiyon değişiklikleri
Effect of strabismus surgery on orbscan corneal topography and refractive changes after strabismus surgery
  1. Tez No: 225145
  2. Yazar: TUBA YELDA GÖKÇE BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN BAHAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: şaşılık, orbscan, refraksiyon, tanjansiyel harita, strabismus, orbscan, refraction, tangential map
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Şaşılık cerrahisi sonrası refraksiyon değişikliklerini ve şaşılık cerrahisinin orbscan korneal topografi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlandı.Yöntem: Bu prospektif çalışmada şaşılık cerrahisi uygulanan 26 hastanın 36 gözü incelendi. Çalışmaya katılan hastaların preoperatif ve postoperatif birinci hafta, birinci ay, ve üçüncü ayda. sikloplejinli refraksiyon değerleri ve Orbscan II (Orbtek, Inc) ile korneal topografi ölçümleri alındı. Orbscan ile ön kamara derinliği, keratometrik değerler, santral kornea kalınlığı, preoperatif ve postoperatif olarak kaydedildi. Rektus kas cerrahisi yapılanlar grup 1, oblik kas cerrahisi yapılanlar grup 2, ameliyatta restriksiyonu olanlar grup 3 olarak adlandırıldı.Bulgular: Tüm hastalar için sferik eşdeğer farkı, sadece postoperatif birinci haftada istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,00). Grup 1'de sferik eşdeğer farkı postoperatif birinci haftada ve meridyenel eşdeğer farkı 90°'de birinci ve üçüncü ayda istatiksel olarak anlamlı iken (p=0,00, p=0,001, p=0,00), grup 2 ve grup 3'de istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Tüm hastaların tanjansiyel güç keratometrik haritasının 3 mm'lik zonlarında, postoperatif üçüncü ayda 180 derecede ve postoperatif birinci haftada 270 derecede elde edilen değerleri, preoperatif değerleri ile karşılaştırıldığında aralarındaki fark anlamlı idi (p=0,003, p=0,006). Grup 1'in tanjansiyel güç keratometrik haritasının 3 mm'lik zonlarında 180 derecede üçüncü ayda (p=0,002) ve 270 derecede birinci haftada (p=0,007) ve 5 mm'lik zonlarında 90 derecede üçüncü ayda (p=0,007) ve 270 derecede birinci aydaki (p=0,006) değerleri ile preoperatif değerleri arasındaki fark istatistik olarak anlamlı idi. Grup 1'in tanjansiyel güç anterior haritalarının 3 mm'lik zonlarında 180 derecede üçüncü ayda, 5 mm'lik zonlarında 90 derecede üçüncü aydaki değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı oranda farklı idi (p=0,009, p=0,004). Tanjansiyel güç posterior haritalarında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Sonuç: Şaşılık ameliyatları içinde rektus kas cerrahisinden sonra ilk üç ay içinde, bazı geçici korneal topografi ve refraksiyon değişiklikleri gelişebilir. Klinisyen, şaşılık cerrahisinden üç ay sonraki refraksiyon kusurlarının yeniden değerlendirilmesinin gerekebileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of strabismus surgery on orbscan corneal topography and refractive changes after strabismus surgery.Methods: In this prospective study 36 eyes of 26 patients undergoing strabismus surgery were evaluated. Cycloplegic refraction and corneal topography measures using Orbscan II (Orbtek, Inc) were recorded preoperatively and postoperatively first week, first month and third month. Preoperative and postoperative anterior chamber depth, keratometric values and central corneal depth were assessed. Patients were divided into three groups: group 1 (rectus muscle surgery), group 2 (oblique muscle surgery), group 3 (patients with restriction).Results: Spherical equivalent difference was statistically significant at postoperative first week (p=0,00). Though spherical equivalent difference at postoperative first week and meridional equivalent difference at 90° at first and third months were statistically significant in group 1 (p=0,00, p=0,001, p=0,00), there was no significant change in group 2 and 3. The values of all the patients obtained from their tangential power keratometric maps at 180° at postoperative third month and at 270° at postoperative first month in 3 mm zone were significantly significant when compared to their preoperative values (p=0,003, p=0,006). The values at 180° at postoperative third month (p=0,002) and at 270° at postoperative first week in 3 mm zone (p=0,007), at 90° at postoperative third month (p=0,007) and at 270° at postoperative first month in 5 mm zone (p=0,006) in the tangential power keratometric map of group 1 were statistically significant when compared to preoperative values. The difference between preoperative values and the values at 180° at postoperative third month in 3 mm zone and at 90° at postoperative third month in 5 mm zone were significant (p=0,009, p=0,004). No statistical change was observed in tangential power posterior maps.Conclusion: The strabismus surgery, particularly rectus muscle surgery may result in corneal topographic and refractive changes some of which are transient in the first 3 months. The clinician must consider that a reevaluation of the refractive changes may be necessary three months after strabismus surgery.