Legal and Architectural Improvements to the GDPR's the Right to Data Portability
GDPR'nin Veri Taşınabilirliği Hakkına İlişkin Yasal ve Yapısal İyileştirmeler
  1. Tez No: 1004585
  2. Yazar: ALİ MERT GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JAAP VAN DEN HERIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği hukuku, Banka hukuku, Elektronik haberleşme hukuku, Rekabet hukuku, European Union law, Banking law, Electronic communication law, Competence law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Leıden Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türkçe Özet Bu tez, GDPR'ın Veri Taşınabilirliği Hakkı'nın (RtDP), dijital pazarlarda rekabeti teşvik ederek kullanıcıları güçlendirme hedefine ulaşmasını engelleyen yasal ve mimari engelleri incelemektedir. Araştırma, GDPR'ın 20. Maddesi'nin metnini analiz ederek başlamakta, metindeki belirsiz terimleri ve hakkın sınırlı kapsamını önemli zayıflıklar olarak tespit etmektedir. Tez, RtDP'nin mevcut haliyle, kullanıcıların yüksek maliyetler veya bağlantılarını kaybetme endişesi nedeniyle hizmet değiştirmekten caydırıldığı“kilitlenme”(lock-in) ve“ağ etkileri”(network effects) gibi kalıcı piyasa sorunlarının üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu savunmaktadır. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla tez, yasal ve mimari iyileştirmelerden oluşan ikili bir yaklaşım önermektedir. Yasal Tavsiyeler: Açıklık ve Rehberlik: Tez, tutarlı bir uygulama sağlamak için Madde 20'nin muğlak terimlerinin Avrupa mahkemeleri tarafından tutarlı bir şekilde yorumlanması ve ilgili makamlar tarafından rehberlik sağlanması gerektiğini vurgulamaktadır. Telekomünikasyondan Ders Çıkarma: Rekabeti teşvik etmede kilit bir faktör olan telekomünikasyon sektöründeki numara taşınabilirliğinin başarılı uygulamasından dersler çıkarılmasını önermektedir. Ex Ante (Önleyici) Düzenleme: Telekom sektöründe kullanılanlara benzer şekilde, ex ante (önleyici) düzenlemelerin dijital pazarlar için de benimsenmesi tavsiye edilmektedir. Bu yaklaşım, baskın dijital platformların veya“eşik bekçilerinin”(gatekeepers) rekabete aykırı uygulamalarını, piyasa başarısızlığına yol açmadan önce proaktif olarak ele alacaktır. Yapısal Tavsiyeler: Birlikte Çalışabilirlik (Interoperability): Tez, farklı sistemlerin iletişim kurma ve veri alışverişi yapma yeteneği olan birlikte çalışabilirliği, GDPR'da önemli bir eksiklik olarak tanımlamaktadır. Birlikte çalışabilirliğin zorunlu kılınması, farklı platformların kullanıcılarının birbirleriyle bağlantı kurmasına olanak tanıyacak ve böylece kullanıcıları baskın ekosistemlere hapseden ağ etkilerini etkisiz hale getirecektir. Veri Standardizasyonu ve API'ler: Birlikte çalışabilirliği sağlamak için tez, ortak veya açık standartlar aracılığıyla veri formatlarının standartlaştırılmasını savunmaktadır. Açık Uygulama Programlama Arayüzlerinin (API) kullanımının zorunlu kılınması, finans sektöründeki İkinci Ödeme Hizmetleri Direktifi'nin (PSD2) başarısına atıfta bulunarak, hizmetler arasında sorunsuz veri alışverişini kolaylaştırmanın birincil mekanizması olarak vurgulanmaktadır. Ara Bağlantı (Interconnection): Önerilen nihai yapısal hedef, platformların doğrudan birbirine bağlandığı ara bağlantıdır. Bu, kullanıcıların kişilerini ve bağlantılarını kaybetmeden platform değiştirmelerine olanak tanıyacak ve tıpkı ara bağlantı zorunluluklarının telekomünikasyon pazarında devrim yaratması gibi, ağ etkisi sorununu etkili bir şekilde çözecektir. Sonuç olarak tez, Veri Taşınabilirliği Hakkı'nın gerçekten etkili olabilmesi için, telekomünikasyon hukukundan esinlenen sağlam yasal çerçevelerle ve açık standartlar ve API'ler aracılığıyla birlikte çalışabilirliği ve ara bağlantıyı zorunlu kılan mimari düzenlemelerle güçlendirilmesi gerektiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
İngilizce Özet (English Summary) This thesis examines the legal and architectural barriers preventing the GDPR's Right to Data Portability (RtDP) from achieving its goal of empowering users by fostering competition in digital markets. The research begins by analyzing the text of Article 20 of the GDPR, identifying vague terms and the limited scope of the right as significant weaknesses. The thesis argues that the RtDP, in its current form, is insufficient to overcome persistent market challenges like“lock-in”and“network effects,”where users are discouraged from switching services due to high costs or the loss of their connections. To address these shortcomings, the thesis proposes a dual approach of legal and architectural improvements. Legal Recommendations: Clarification and Guidance: The thesis calls for a coherent interpretation of Article 20's ambiguous terms by European courts and guidance from relevant authorities to ensure consistent application. Learning from Telecommunications: It suggests drawing lessons from the successful implementation of number portability in the telecommunications sector, which has been a key factor in promoting competition. Ex Ante Regulation: The adoption of ex ante (preventive) regulations, similar to those used in the telecom industry, is recommended for digital markets. This approach would proactively address anti-competitive practices by dominant digital platforms or“gatekeepers”before they can cause market failure. Architectural Recommendations: Interoperability: The thesis identifies interoperability—the ability of different systems to communicate and exchange data—as a crucial missing element in the GDPR. Enforcing interoperability would allow users of different platforms to connect, thereby neutralizing network effects that currently trap users in dominant ecosystems. Data Standardization and APIs: To achieve interoperability, the thesis advocates for the standardization of data formats through common or open standards. Enforcing the use of open Application Programming Interfaces (APIs) is highlighted as a primary mechanism to facilitate seamless data exchange between services, citing the success of the Second Payment Services Directive (PSD2) in the financial sector. Interconnection: The ultimate architectural goal proposed is interconnection, where platforms are directly linked. This would allow users to switch platforms without losing their contacts and connections, effectively solving the network effect problem, much like how interconnection mandates revolutionized the telecommunications market. In conclusion, the thesis asserts that for the Right to Data Portability to be truly effective, it must be reinforced with robust legal frameworks inspired by telecommunications law and architectural mandates that enforce interoperability and interconnection through open standards and APIs.