DATA-DRIVEN MARKETING, MILLENNIAL ENGAGEMENT, AND CONSUMER SATISFACTION
Veri odaklı pazarlama, mılenyum kuşağının etkıleşımı ve tüketıcı memnunıyetı
- Tez No: 1004586
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGUN ERAY AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri odaklı pazarlama, milenyum kuşağı, kişiselleştirme, tüketici güveni, dijital pazarlama, yapay zekâ, etkileyici pazarlaması, çok kanallı deneyim, Sayısal pazarlama, Sürdürülebilir pazarlama, Veri tabanlı pazarlama, Yapay zeka, Data-driven marketing, millennials, personalization, consumer trust, digital marketing, artificial intelligence, influencer marketing, omnichannel experience, Sustainable marketing, Database marketing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, veri odaklı pazarlama stratejilerinin milenyum kuşağı tüketicilerini çağdaş dijital ortamlarda nasıl etkili biçimde dahil edebileceğini ve onların memnuniyetini nasıl artırabileceğini incelemektedir. İşletmeler analiz, kişiselleştirme, yapay zekâ, sosyal medya ve çok kanallı iletişime giderek daha fazla dayandıkça, milenyum kuşağının beklentilerini anlamak stratejik açıdan büyük önem kazanmıştır. Bu çalışma, konuya ilişkin güncel akademik ve profesyonel tartışmaları değerlendirmek amacıyla tematik ve anlatısal sentez ile desteklenen sistematik literatür taraması yöntemini benimsemektedir. İnceleme; kişiselleştirme, mahremiyet ve güven, etkileyici pazarlaması, yapay zekâ, öngörüsel analiz ve bütünleşik müşteri deneyimi gibi temel temalara odaklanmaktadır. Bulgular, veri odaklı pazarlamanın uygun, şeffaf ve etik açıdan sorumlu bir şekilde uygulandığında tüketici etkileşimini, memnuniyetini, sadakatini ve kampanya etkinliğini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir. Kişiselleştirme, milenyum kuşağının etkileşiminde temel bir unsur olarak öne çıkarken; mahremiyet, güven ve sorumlu veri yönetişimi sürdürülebilir pazarlama başarısının temel koşulları olarak belirlenmiştir. Ayrıca inceleme, etkileyici pazarlaması ile kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin özgünlüğü güçlendirdiğini; yapay zekâ temelli araçlar ve çok kanallı sistemlerin ise yanıt verebilirlik ve hedefleme doğruluğunu geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, milenyum kuşağına yönelik başarılı pazarlamanın teknolojik yetkinlik ile etik güvenilirlik arasında denge kurulmasına bağlı olduğu sonucuna ulaşmaktadır. Böylece dijital çağda işletmelerin tüketici güvenini koruyarak veriyi stratejik biçimde nasıl kullanabileceğine dair bütüncül bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how data-driven marketing strategies can effectively engage millennial consumers and enhance their satisfaction in contemporary digital environments. As firms increasingly rely on analytics, personalization, artificial intelligence, social media, and omnichannel communication, understanding the expectations of millennials has become strategically important. This study adopts a systematic literature review design supported by thematic and narrative synthesis to evaluate recent academic and professional discussions on the topic. The review focuses on key themes including personalization, privacy and trust, influencer marketing, artificial intelligence, predictive analytics, and integrated customer experience. The findings indicate that data-driven marketing can significantly improve consumer engagement, satisfaction, loyalty, and campaign effectiveness when it is implemented in a relevant, transparent, and ethically responsible manner. Personalization emerged as a major driver of millennial engagement, while privacy, trust, and responsible data governance appeared as essential conditions for sustainable marketing success. The review also shows that influencer marketing and user-generated content strengthen authenticity, whereas AI-based tools and omnichannel systems improve responsiveness and targeting accuracy. The study concludes that successful millennial-oriented marketing depends on balancing technological sophistication with ethical credibility. It contributes to the literature by providing an integrated perspective on how firms can use data strategically while maintaining consumer trust in the digital age.