ŞEHİR MARKASI YARATMA SÜRECİ: LEFKOŞA ÖRNEĞİ
City Branding Process: The Case of Nicosia
- Tez No: 1004588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ÖZGİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Marka, Marka yönetimi, Pazarlama, Şehir markası yaratma, Şehir pazarlaması, Destination, Brand, Brand management, Marketing, Creating city brand, City marketing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Pazarlama, işletmenin temel fonksiyonlarından biridir ve işletmelerin en dışa dönük faaliyetler grubudur. Pazarlama bilimi zaman içerisinde hızlı bir gelişme göstererek yaşamlarımızın her yönünü etkilemeye başlamıştır. Bu gün pazarlanan sadece somut bir ürün veya hizmet pazarlaması süreci değildir. Günümüzde bunlara ek olarak, olaylar, deneyimler, kişiler, yerler, mülkler, organizasyonlar, bilgi ve fikirler de pazarlama konusu olabilmektedirler. Marka kavramı ise uzun zamandan itibaren bir üreticinin ürettiği ürünü diğer üreticininkinden ayırmak için kullanılmaktadır. Günümüzde işletmeler açısından güçlü markalar yaratabilmek çok önemlidir. Yer pazarlaması kavramı ise, eski çağlardan beri yapılıyor olmasına rağmen, bilimsel olarak ancak 1980'lerde popüler hale gelebilmistir. Sürdürülebilir gelişimini sağlayamayan, çekiciliklerini çeşitlendirerek sunamayan, kaynaklarını en iyi şekilde değerlendiremeyen, yeni ve yaratıcı pazarlama faaliyetleri gerçekleştiremeyen şehirler, gelecekte uluslararası pazardaki paylarını kaybetmeye mahkûm olacaklardır. Bir şehir, ne kadar turist çekebilirse o derece tanınmakta; hem sosyal hem de ekonomik yönden gelişmektedir. Bir şehrin doğru yönetilebilmesi, yatırım ve yatırımcı sayısının da artması anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın içeriğinde yukarıda söz edilen pazarlama ve marka yönetimi faaliyetlerinin şehir düzeyindeki destinasyonlarda uygulanması ele alınmıştır. Pazarlama bilimi açısından destinasyon ve şehir pazarlama süreç ve kavramları teorik olarak incelenmiş; destinasyon ve şehir markası yaratma süreçleri uygulanabilir, tutarlı ve bilimsel olarak açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde, binlerce yıllık bir geçmişe sahip, K.K.T.C.'nin başkenti olan Lefkoşa ele alınmıştır. Bu çalışma ile Lefkoşa'nın hakettiği imaja kavuşarak, dünya şehir markaları arasında marka şehir olarak yerini alması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Marketing is one of the basic functions of businesses and it is the most external oriented function. Marketing science, by demonstrating rapid advancement, begin effecting all the aspects of our lives. Today it is not only the process of marketing of a specific good or service. Nowadays, in addition to these; events, experiences, persons, places, estates, organizations, knowledge, and ideas are becoming subjects of marketing. On the other hand, the concept of brand is being used to differentiate the products or services since long time. To have a stong brand has gained paramount importance for the businesses. Marketing places, although practiced since antique ages, become a popular subject of scientific inquiriy, only after 1980s. The cities who fail to complete sustained advancemets, diversify their attractions, apprise their resources and realize novel and creative marketing activities, will loose their market shares. The more a city attracts tourits, the more it becomes known; and the more it develops in both social and economical aspects. Good governance of a city also means increase in investment and creation of wealth for the citizens as well. In this study, above mentioned marketing and brand management activities are inquired and investigated on city level destinations. From the perspective of marketing science; destination and city marketing processes and concepts covered, creation processes of destination and city branding explained, on the grounds of feasible, consistent and scientific approaches. In the application section, Lefkoşa, the capital of T.R.N.C., which has tousands of years of historical background, is evalueted. It has been aimed that with this study, Lefkoşa may gather the image it deserves and takes its place among the other prominent city brands in the world.