Exploring student engagement and flow in translanguaging EFL speaking lessons: A mixed-methods study
Yabancı dil olarak İngilizce derslerinde öğrenci katılımı ve akış araştırması: Bir karma yöntem araştırması
- Tez No: 1004592
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZTÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci bağlılığı, Student engagement
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, diller arası geçiş pedagojisinin üniversite hazırlık programındaki yabancı dil olarak İngilizce konuşma derslerinde öğrenci katılımı ve akış deneyimi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu karma yöntemli araştırma, 8 hafta boyunca B1+ düzeyinde 18 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, diller arası geçişin uygulandığı bir sınıf ortamında sınıf gözlemleri, anketler, araştırma günlükleri ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bulgular, diller arası geçiş pedagojisinin uygulanmasının katılımı, rahatlığı ve dersten alınan keyfi artırırken konuşma kaygısını azalttığını göstermektedir. Diller arası geçiş uygulamaları, daha açık iletişim ve akran desteği sağlayarak öğrencilerin görevlere odaklanmalarına ve karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmuştur. Bu çalışma ayrıca akış durumunun ortaya çıkışını da incelemektedir. Akış deneyimi bireysel düzeyde gözlenmiştir, ancak etkinlik düzeyinde yüksek akış sağlanamamıştır. Bu öğrencilerin algıladıkları zorluk düzeylerinin ve beceri düzeylerinin farklılığından kaynaklanmaktadır. Araştırma ayrıca, katılımcıların birinci dillerindeki farklılıklar nedeniyle diller arası geçiş kullanımının sınıf içinde eşit dağılmadığını ortaya koymuştur. Genel olarak, diller arası geçiş sınıf ortamında öğrenci katılımını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate how translanguaging pedagogy affects student engagement and flow during English as a Foreign Language (EFL) speaking lessons in a Turkish university preparatory program. This mixed methods study was conducted over 8 weeks with 18 upper intermediate level participants. Data were collected in a translanguaging classroom, through classroom observations, questionnaires, reflective journals, and interviews. Findings show that implementing a translanguaging pedagogy increased participation, comfort, and enjoyment, while reducing speaking anxiety. Translanguaging helped learners focus on tasks and overcome challenges by enabling clearer communication and peer support. This study also investigates occurrence of flow state. Flow occurred at individual level, but no high-flow tasks were recorded, as the perception of challenge and level of skills varied across students. The study also revealed that translanguaging use was unequal due to differences in learners' first languages. Overall, self-reported and observed data supports that translanguaging created engagement in the speaking lessons.