Obstrüktif uyku apne sendromlu hastaların Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) tedavisi öncesi ve sonrası kırmızı hücre dağılımı genişliği, nötrofil-lenfosit oranı ve platelet-lenfosit oranlarının değerlendirilmesi
Neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and red cell distribution width in obstructive sleep apnea syndrome: evaluation before and after Positive Airway Pressure (PAP) therapy
  1. Tez No: 1004615
  2. Yazar: YUNUS BİÇERYEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN ÇETİNTAŞ AFŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: OSAS, Sİİ, NLR, PLR, RDW, PAP tedavisi, OSAS, SII, NLR, PLR, RDW, PAP therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS), uyku esnasında üst solunum yolunda tekrarlayan parsiyel veya total obstrüksiyonlarla karakterize, multisistemik etkileri bulunan kronik bir hastalıktır. Tanısında altın standart yöntem polisomnografi (PSG) olup, tedavisinde en yaygın yaklaşım pozitif havayolu basıncı (PAP) cihazlarının kullanımıdır. Bu süreçte ortaya çıkan intermitten hipoksi ve oksidatif stres, hastalığın patofizyolojisinde önemli rol oynayarak sistemik inflamatuvar yanıtı tetiklemektedir. Bu bağlamda çalışmamızda, OSAS tanılı hastalarda Sistemik İmmün-Enflamasyon İndeksi (Sİİ), NLR, PLR ve RDW düzeylerinin hastalık şiddeti, hipoksik yük ve komorbiditelerle ilişkisi ile en az 3 aylık etkin PAP tedavisinin bu parametreler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmaya, 01.01.2021–01.01.2025 tarihleri arasında PSG ile Apne-Hipopne İndeksi (AHİ) >15 saptanarak PAP tedavisi başlanan 200 hasta dahil edilmiştir. Demografik veriler, komorbiditeler ve polisomnografik parametreler kaydedilmiş; ilgili hematolojik belirteçler tedavi öncesi ve en az 3 aylık etkin tedavi sonrası dönemlerde karşılaştırılmıştır. Bulgular: İnflamatuvar belirteçlerin özellikle hastalık şiddeti ve hipoksik yük ile doğrudan ilişkili olduğu saptanmıştır. Parametrelerin AHİ, Oksijen Desatürasyon İndeksi (ODİ) ve toplam apne-hipopne süresi ile pozitif korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Demografik değişkenlerle anlamlı ilişki bulunmazken, Sİİ düzeylerinin yalnızca hipertansiyon varlığı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca Sİİ'nin hipertansiyonu öngörmede yüksek özgüllük (%90,6), KOAH varlığını dışlamada ise yüksek negatif prediktif değer (%89,8) sergilediği saptanmıştır. Tartışma ve Sonuç: Bulgular, OSAS'ta sistemik inflamasyonun hipoksik yük, hastalık şiddeti ve eşlik eden komorbiditelerin birlikte şekillendirdiği kompleks bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Sİİ hastalık şiddeti ile ilişkili bir belirteç olarak dikkat çekerken, NLR ve PLR sistemik inflamatuvar yanıtın pratik ve erişilebilir göstergeleri olarak öne çıkmaktadır. RDW'nin hipoksik parametrelerle ilişkisi ise kronik hipoksinin hematolojik yansımalarını desteklemektedir. Ancak, yeterli PAP uyumuna rağmen bu belirteçlerde anlamlı iyileşme saptanmaması, inflamatuvar sürecin yalnızca solunumsal düzelme ile gerilemediğini göstermektedir. Bu bulgular, OSAS yönetiminde inflamasyonun çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymakta; Sİİ ile birlikte NLR, PLR ve RDW'nin klinik izlemde tamamlayıcı biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu göstergelerin prognostik ve tedaviye yanıt belirleyici rollerinin netleştirilebilmesi için daha geniş örneklemli, uzun süreli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a chronic disorder with multisystem involvement, characterized by recurrent partial or complete upper airway obstruction during sleep. Polysomnography (PSG) remains the gold standard for diagnosis, while Positive Airway Pressure (PAP) therapy is the most commonly used treatment modality. Intermittent hypoxia and oxidative stress play a key role in the pathophysiology of OSAS by triggering a systemic inflammatory response. In this context, the aim of this study was to evaluate the associations of Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR), and Red Cell Distribution Width (RDW) with disease severity, hypoxic burden, and comorbidities, and to assess the impact of at least 3 months of effective PAP therapy on these parameters. Materials and Methods: This retrospective study included 200 patients diagnosed with an Apnea-Hypopnea Index (AHI) >15 by PSG who initiated PAP therapy between January 1, 2021, and January 1, 2025. Demographic characteristics, comorbidities, and polysomnographic parameters were recorded. Relevant hematological markers were compared between the pre-treatment period and after at least 3 months of effective PAP therapy. Results: Inflammatory markers were found to be significantly associated with disease severity and hypoxic burden. These parameters demonstrated positive correlations with AHI, Oxygen Desaturation Index (ODI), and total apnea-hypopnea duration. No significant associations were observed with demographic variables; however, SII was associated exclusively with the presence of hypertension. Additionally, SII demonstrated high specificity (90.6%) for predicting hypertension and a high negative predictive value (89.8%) for excluding chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Discussion and Conclusion: The findings indicate that systemic inflammation in OSAS is a complex and multifactorial process shaped by hypoxic burden, disease severity, and concomitant comorbidities. While SII emerges as a marker associated with disease severity, NLR and PLR represent practical and readily accessible indicators of systemic inflammation. The association between RDW and hypoxic parameters further supports the hematological consequences of chronic hypoxia. However, the absence of significant improvement in these markers despite adequate PAP adherence suggests that normalization of respiratory parameters alone may be insufficient to reverse systemic inflammation. These findings underscore the need for a multidimensional approach to inflammation in OSAS management and suggest that SII, together with NLR, PLR, and RDW, may serve as complementary biomarkers in clinical follow-up. Nevertheless, further large-scale, long-term, and prospective studies are warranted to clarify their prognostic value and role in treatment response.