Aminoasit içeren hyaluronik asit bazlı intraartiküler jeller
Hyaluronic acid-based intra-articular gels containing amino acids
- Tez No: 1004634
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İntraartiküler jeller, Hyaluronik asit, Aminoasitler, Viskosuplementasyon, Osteoartrit, İlaç dağıtım sistemi, Intra-articular gels, Hyaluronic acid, Amino acids, Viscosupplementation, Osteoarthritis, Drug delivery system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Osteoartrit (OA), yaşlanan dünya nüfusu ve artan obezite prevalansı ile birlikte görülme sıklığı giderek artan, kronik ve dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Özellikle diz ve kalça gibi büyük eklemleri etkileyerek ağrı, hareket kısıtlılığı ve yaşam kalitesinde belirgin azalmaya yol açmaktadır. Günümüzde intra-artiküler tedavi seçenekleri sınırlı olup, hyaluronik asit (HA) enjeksiyonları çoğunlukla geçici semptomatik rahatlama sağlamaktadır. Eklem içi ajanların hızlı temizlenmesi ve sınırlı biyoaktivitesi, daha etkili ve uzun süreli tedavi yaklaşımlarına olan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, çapraz bağlı hyaluronik asit sentezlenerek; antioksidan, immünomodülatör ve özellikle anti-inflamatuar özellikleri bilinen serin, sistein, histidin ve glutamik asit aminoasitlerinin hem tuz hem de metil ester tuz formlarını içeren yenilikçi intra-artiküler jel formülasyonları geliştirilmiştir. Hazırlanan formülasyonların fizikokimyasal, reolojik ve yapısal özellikleri değerlendirilmiştir. Formülasyonların genel performansları dikkate alınarak glutamik asit içeren hyaluronik asit bazlı jeller seçilmiş; Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) analizleri ile yapısal değerlendirmeleri yapılmış ve ön in vitro incelemeler gerçekleştirilmiştir. Ardından, ileri aşama in vitro ilaç salım ve sitotoksisite çalışmaları ile biyouyumluluk ve terapötik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla osteoartrit hayvan modeli kullanılarak in vivo incelemeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, aminoasitlerle zenginleştirilmiş hyaluronik asit bazlı intra-artiküler jellerin osteoartritte viskosuplementasyon tedavisinin etkinliğini artırabilecek potansiyel bir yaklaşım sunduğunu ve gelecekte yapılacak translasyonel ve klinik çalışmalar için güçlü bir temel oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a chronic and degenerative joint disease with an increasing prevalence due to the aging global population and rising obesity rates. It primarily affects large joints such as the knee and hip, leading to pain, restricted mobility, and a significant decline in quality of life. Current intra-articular treatment options are limited, and hyaluronic acid (HA) injections generally provide only temporary symptomatic relief. The rapid clearance of intra-articular agents and their limited bioactivity highlight the need for more effective and long-lasting therapeutic approaches. In this study, cross-linked hyaluronic acid was synthesized, and innovative intra-articular gel formulations were developed incorporating amino acids known for their antioxidant, immunomodulatory, and particularly anti-inflammatory properties, including serine, cysteine, histidine, and glutamic acid, in both their salt and methyl ester salt forms. The physicochemical, rheological, and structural properties of the formulations were evaluated. Based on the overall performance of the formulations, glutamic acid–containing hyaluronic acid–based gels were selected; their structural characteristics were assessed using Fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy, and preliminary in vitro evaluations were performed. Subsequently, advanced in vitro drug release and cytotoxicity studies were conducted, followed by in vivo evaluation using an osteoarthritis animal model to assess biocompatibility and therapeutic potential. The findings indicate that amino acid–enriched hyaluronic acid–based intra-articular gels represent a promising approach to enhance the effectiveness of viscosupplementation therapy in osteoarthritis and provide a strong foundation for future translational and clinical research.