Multiple Skleroz tanısına sahip bireylerde umut veren hemşirelik yaklaşımları
Promising nursing approaches for individuals diagnosed with Multiple Sclerosis
  1. Tez No: 1004635
  2. Yazar: HİLAL AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÜLEÇ KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma Multiple Skleroz tanılı bireylerde umut veren hemşirelik yaklaşımlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden Moustakas'ın fenomenolojik deseni doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde bir devlet hastanesine 20 Ekim 2024- 01 Ocak 2025 tarihleri arasında Nöroloji Servisinde ve Nöroloji Polikliniğinde kayıtlı Multiple Skleroz tanılı bireylerle oluşturulmuştur. Araştırmada amaçlı örneklemenin bir türü olan kriter örnekleme yaklaşımı temel alınmış; maksimum çeşitlilik ilkesi ile oluşturulan 15 hasta, örnekleme dahil edilmiştir. Veriler, katılımcılarla yapılan bireysel derinlemesine görüşmelerin ses kaydı ve gözlemci notları ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırma, Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) kontrol listesine uygun raporlanmıştır. Bulgular: Araştırmada beş tema ve dokuz alt tema saptanmıştır. Temalar;“İnsanca Görülme”,“Dilin Tonu ve Dinleme”,“Bilgilendirici ve Güçlendirici Destek”,“Maneviyat ve Anlam”ve“Bakımın Dozu ve Ritmi”dir. Alt temalar;“Hasta'dan ibaret olmamak: Semptomların Ötesinde Olma, Umursanmak/ Önemsenmek”,“Bakışla var olmak: Göz teması ve mevcudiyet”,“Duyulmak: Kesmeden dinlenilmek”,“Sesin taşıdığı şefkat: ton, tempo ve sözcükler”,“Hastalığı anlamlandırmak: Tanı ve sürece dair açıklayıcı ve ulaşılabilir bilgi”,“Gerçekçi ama umutlu çerçeveleme”,“Küçük ilerlemeyi görmek: Umutlandırıcı geribildirimler”,“İnançla dayanmak: Hastalığı imtihan ve yol arkadaşı olarak görmek (pozitif maneviyat / anlam)”, Kaderci ve nihilistik dil: Umudu daraltan anlam çerçeveleri"dir. Sonuç: Bu araştırma, Multiple Sklerozlu bireylerde umudu artıran hemşirelik yaklaşımlarının; şefkatli iletişim, açık ve anlaşılır bilgilendirme, gerçekçi ancak umut verici açıklamalar ve manevi baş etme süreçlerine destek olduğunu göstermiştir. Buna karşılık, anlamı daraltan yaklaşımlar, yeterince bireyselleştirilmemiş bakım ve sınırlı ziyaret sıklığı umudu azaltmaktadır. MS bakımında iletişimi güçlendirmek ve umut ile gerçekçilik arasındaki dengeyi sürdürmek amacıyla ileri eğitim ve araştırmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine hope-enhancing nursing approaches in individuals diagnosed with Multiple Sclerosis. Method: The study was carried out in accordance with Moustakas' phenomenological design, one of the qualitative research methods. The sample consisted of individuals diagnosed with Multiple Sclerosis who were registered at the Neurology Service and Neurology Outpatient Clinic of a state hospital in the Central Anatolia Region of Türkiye between October 20, 2024, and January 1, 2025. Criterion sampling, a type of purposive sampling, was used, and 15 patients selected based on the principle of maximum variation were included in the sample. Data were collected through audio recordings of individual in-depth interviews with participants and observer notes. An Introductory Information Form and a Semi-Structured Interview Form were used for data collection. The study was reported in accordance with the Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) checklist. Results: Five themes and nine subthemes were identified in the study. The themes were:“Being Seen as Human,”“Tone of Voice and Listening,”“Informative and Empowering Support,”“Spirituality and Meaning,”and“Dose and Rhythm of Care.”The subthemes were:“Not Being Reduced to a Patient: Being Seen Beyond Symptoms, Being Cared About/ Feeling Valued,”“Existing Through Gaze: Eye Contact and Presence,”“Being Heard: Being Listened to Without Interruption,”“Compassion Carried by the Voice: Tone, Pace, and Words,”“Making Sense of the Illness: Clear and Accessible Information About Diagnosis and Process,”“Realistic Yet Hopeful Framing,”“Recognizing Small Progress: Hope-Enhancing Feedback,”“Enduring Through Faith: Viewing Illness as a Test and Companion on the Journey (Positive Spirituality/Meaning),”and“Fatalistic and Nihilistic Language: Meaning Frameworks That Constrict Hope.”Conclusion: The study showed that nursing approaches enhancing hope in individuals with Multiple Sclerosis include compassionate communication, clear information, realistic yet hopeful explanations, and support for spiritual coping. Restrictive meaning frameworks, insufficiently individualized care, and limited visits reduce hope. Further education and research are recommended to strengthen communication and maintain a balance between hope and realism in MS care.