Gonartroz tedavisinde konvansiyonel eklem içi hyalüronik asit enjeksiyonları ile aminoasit veya aminoasit ve n-asetil glukozamin eklenmiş hyalüronik asit enjeksiyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of conventional intra-articular hyaluronic acid injections with amino acid or amino acid and n-acetyl glucosamine added hyaluronic acid injections in the treatment of gonarthrosis
- Tez No: 939554
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN HEYBELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Hyalüronik asit, N-asetilglukozamin, Prolin, Glisin, Gonarthrosis, Hyaluronic acid, N-acetylglucosamine, Proline, Glycine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Gonartroz tedavisinde sık kullanılan tedavilerden biri olan eklem içi hyaluronat enjeksiyonlarının, aminoasit veya aminoasit ve n-asetil glukozamin eklenmiş hyaluronat enjeksiyonlarına göre semptomatik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada; bağımsız iki farklı klinikte, 2023 senesinde başvuran, primer gonartroz tanısı almış, Kellgren-Lawrence evrelendirmesine göre G2-G3 olan, 40-80 yaş aralığında, intra-artiküler enjeksiyon uygulanan 111 hasta dahil edildi. Hastalar yapılan enjeksiyon türüne göre 3 ayrı gruba ayrıldı. 1. grupta hyalüronik asit enjeksiyonu uygulanan hastalar, 2. grupta hyalüronik asit + L-prolin enjeksiyonu uygulanan hastalar, 3. grupta hyalüronik asit + L-prolin + glisin + N-asetilglukozamin enjeksiyonu uygulanan hastalar dahil edildi. Hastalar ilk vizit ve enjeksiyon sonrası 2. hafta, 8. hafta ve 12. hafta WOMAC skoru, Laquesne İndex skoru ve hareketle olan VAS skoru değerlendirmelerine göre karşılaştırıldı. Bulgular: Bütün gruplarda ilk vizit ile ikinci, sekizinci ve on ikinci haftalar arasındaki WOMAC, Lequesne, hareketle olan VAS skoru değerleri anlamlı bir şekilde farklılık göstermektedir (p0,05). Bu süre zarfında hastaların değerlerinde artış, azalıştan daha fazla çıkmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, hafif ve orta gonartrozu olan hastalarda uygulanan eklem içi hyaluronik asit ile aminoasit veya aminoasit ve n-asetilglukozamin eklenmiş hyalüronik asit enjeksiyonlarının semptomatik iyileşme sağladığı görülmüştür. Aminoasit ve n-asetilglukozamin eklenmiş eklem içi hyalüronik asit enjeksiyonunun, sadece hyalüronik asit içeren veya sadece aminoasit eklenmiş hyalüronik asit preparatlarına göre semptomatik tedavide daha etkili olduğunu, semptomatik iyileşme halinin daha uzun sürdüğünü düşünmekteyiz. Gonartroz tedavisinde sık kullanılan eklem içi hyalüronat tedavisinde, aminoasit ve n-asetilglukozamin ile zenginleştirilmiş hyalüronatın hastalar tarafından iyi tolere edilebilen alternatif bir tedavi seçeneği olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to symptomatically compare intra-articular hyaluronate injections, one of the most commonly used treatments for gonarthrosis, with amino acid or amino acid and n-acetyl glucosamine added hyaluronate injections. Material and methods: In this study, 111 patients with primary gonarthrosis diagnosed as G2-G3 according to Kellgren-Lawrence staging, between 40-80 years of age, who were admitted to two independent clinics in 2023 and underwent intra-articular injection were included. Patients were divided into 3 groups according to the type of injection. Group 1 included patients who received hyaluronic acid injection, group 2 included patients who received hyaluronic acid + L-proline injection, and group 3 included patients who received hyaluronic acid + L-proline + glycine + N-acetylglucosamine injection. Patients were compared according to WOMAC score, Laquesne Index score and VAS score with movement at the first visit and at 2 weeks, 8 weeks and 12 weeks after injection. Findings: In all groups, WOMAC, Lequesne, VAS score values with movement between the first visit and the second, eighth and twelfth weeks were significantly different (p0.05). During this period, patients' values increased more than they decreased. Conclusion: In this study, intra-articular injections of hyaluronic acid, amino acid supplemented hyaluronic acid, amino acid and n-acetylglucosamine supplemented hyaluronic acid were shown to provide symptomatic improvement in patients with mild to moderate gonarthrosis. We think that intra-articular hyaluronic acid injection with amino acids and n-acetylglucosamine is more effective in symptomatic treatment and symptomatic recovery lasts longer than hyaluronic acid preparations containing only hyaluronic acid or hyaluronic acid preparations containing only amino acids. We think that hyaluronate enriched with amino acids and n-acetylglucosamine is an alternative treatment option that is well tolerated by patients in the treatment of gonarthrosis.