2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programının öğretmen görüşleriyle incelenmesi
An examination of the 2024 Türkiye Century Maarif Model Preschool Education Program through teachers' perspectives
- Tez No: 1004643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KAYAHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken müdahale eğitim programı, Okul Öncesi Eğitim Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi, Prtage erken eğitim programı, Early intervention educational program, Preschool Education Program and Integrated Family Support Education Guide, Portage early education program
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nın, okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Araştırma kapsamında programın genel yapısı, planlama ve uygulama süreçleri, pedagojik özellikleri ve çocukların gelişim alanlarına katkılarına ilişkin öğretmen algılarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı benimsenerek olgubilim deseninde gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 12 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analizi programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde içerik analizi yaklaşımı benimsenmiş olup öğretmen ifadeleri doğrultusunda kodlar oluşturulmuş ve bu kodlar altında temalar belirlenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nı genel olarak çocuk merkezli, bütüncül ve gelişim alanlarını destekleyen bir yapı olarak değerlendirdiklerini ortaya koymaktadır. Programın çocukların bilişsel, sosyal-duygusal, dil ve motor gelişim alanlarına katkı sağladığı ifade edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenler uygulama sürecinde özellikle planlama sorumluluğunun yoğunluğu, uygulamaya yönelik rehber materyal eksikliği ve hizmet içi eğitim ihtiyacı gibi konularda sınırlılıklar yaşandığını belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmen görüşlerinin mesleki deneyim ve hizmet içi eğitim alma durumu gibi değişkenlere bağlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nın uygulanma sürecinin daha etkili hâle getirilmesi amacıyla öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılması, uygulamaya rehberlik edecek açıklayıcı materyallerin geliştirilmesi ve programın sahadaki uygulamalarının düzenli olarak izlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the 2024 Türkiye Century Education Model Preschool Education Program in light of the opinions of preschool teachers. The research aims to reveal teachers' perceptions regarding the general structure of the program, its planning and implementation processes, its pedagogical characteristics, and its contributions to children's developmental areas. The research was conducted using a qualitative research approach with a phenomenological design, and a semi-structured interview form was used as the data collection tool. The study group consisted of 12 preschool teachers working in preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Sivas province during the 2025-2026 academic year. The data obtained from the interviews were analyzed using the MAXQDA qualitative data analysis program. A content analysis approach was adopted in the analysis process, and codes were created based on the teachers' statements, and themes were determined under these codes. The research findings reveal that teachers generally evaluate the Türkiye Century Education Model Preschool Education Program as a child-centered, holistic structure that supports developmental areas. It was stated that the program contributes to children's cognitive, social-emotional, language, and motor development areas. However, teachers indicated that they experienced limitations in the implementation process, particularly regarding the intensity of planning responsibilities, the lack of guidance materials for implementation, and the need for in-service training. Furthermore, it was observed that teachers' opinions differed depending on variables such as professional experience and participation in in-service training. Based on the research results, it is recommended that in-service training for teachers be increased, explanatory materials to guide implementation be developed, and the program's field applications be regularly monitored in order to make the implementation process of the Türkiye Century Education Model Preschool Education Program more effective.