Açık alan rekreasyon etkinliklerinde akış deneyimi, öz yeterlilik ve tutku arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between flow experience, self-efficacy and passion in outdoor recreational activities
  1. Tez No: 1004642
  2. Yazar: ÜLKİYE UÇAR DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akış Deneyimi, Öz Yeterlilik, Rekreatif Etkinlik, Tutku, Recreational Activity, Flow Experience, Self-Efficacy, Passion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Açık Alan Rekreasyon Etkinliklerinde Akış Deneyimi, Öz Yeterlilik ve Tutku Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Bu araştırmada, açık alan rekreasyon etkinliklerinde akış deneyimi, öz-yeterlik ve tutku arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın amacı, rekreatif etkinliklerde katılım deneyiminin temel psikolojik boyutlarını ortaya koymak ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre nasıl farklılaştığını analiz etmektir. Çalışmanın örneklemini, Diyarbakır ve Ankara'daki rekreatif etkinlik topluluklarının 315 gönüllü üyesi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; Rekreatif Akış Deneyimi Ölçeği (RADÖ), Doğal Alan Rekreasyonu Öz-Yeterlik Ölçeği (DARÖYÖ) ve Tutku Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; kadın katılımcıların tutku düzeyleri erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Yaş grupları arasında akış deneyimi ve tutku düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiş, eğitim düzeyine göre ise anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Akış deneyimi, öz-yeterlik ve tutku arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizlerinde, tutkunun akış deneyimi ve öz-yeterlik üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu; öz-yeterliğin ise akış deneyimini anlamlı şekilde yordadığı belirlenmiştir. Tutku ve öz-yeterlilik birlikte, akış deneyimini anlamlı ve pozitif yönde yordamıştır. Araştırma, rekreatif etkinliklere katılımda tutkunun temel belirleyicilerini ortaya koyarak, alana özgün bir katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular; program geliştirme, katılımcı motivasyonunu artırma ve farklı gruplara yönelik uygulama stratejilerinin belirlenmesinde hem araştırmacılara hem de uygulamacılara yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examınıng The Relatıonshıps Between Flow Experıence, Self-Effıcacy And Passıon In Outdoor Recreatıonal Actıvıtıes This study examined the relationships among flow experience, self-efficacy, and passion in outdoor recreational activities. The aim of the research was to identify the key psychological dimensions of participation experiences in recreational activities and to analyze how these variables differ according to demographic characteristics. The study sample consisted of 315 voluntary members of recreational activity communities in Diyarbakır and Ankara. Data were collected using the Recreational Flow Experience Scale, Outdoor Recreation Self-Efficacy Scale, and the Passion Scale. Descriptive statistics, independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and multiple linear regression analyses were applied to the data. The findings revealed that female participants had significantly higher levels of passion than males. Significant differences in flow experience and passion levels were observed across age groups, whereas no significant differences were found according to educational level. High and significant positive correlations were identified among flow experience, self-efficacy, and passion. Regression analyses indicated that passion significantly predicted both flow experience and self-efficacy, while self-efficacy significantly predicted flow experience. Together, passion and self-efficacy significantly and positively predicted flow experience. This study provides a field-specific contribution by identifying the key determinants of passion in participation in recreational activities. The findings offer guidance for researchers and practitioners in designing programs, enhancing participant motivation, and developing strategies tailored to different groups.