Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları olan primipar annelere verilen emzirme danışmanlığının, doğum sonrası emzirme sonuçları ve çift uyumuna etkisi
The effect of breastfeeding counselling provided to primiparous mothers with adverse childhood experiences on postnatal breastfeeding outcomes and dyadic adjustment
  1. Tez No: 1004653
  2. Yazar: SEDANUR BALIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME BAYRI BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ebelik, Psikoloji, Obstetrics and Gynecology, Midwifery, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme danışmanlığı, primipar, olumsuz çocukluk yaşantıları, çift uyumu, Bilgi verici danışmanlık, Emzirme, Evli çiftler, Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, Breastfeeding counselling, primiparous, adverse childhood experiences, dyadic adjustment, Informational counseling, Breast feeding, Married couples, Negative early childhood experiences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları olan primipar annelere verilen bireysel emzirme danışmanlığının doğum sonrası emzirme sonuçlarına ve çift uyumuna etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, randomize kontrollü bir araştırmadır. Araştırma Bursa'da bir kamu hastanesinde Kasım 2023- Kasım 2024 tarihleri arasında primipar kadınlar ile yürütülmüştür. Müdahale grubuna alınan kadınlara, gebeliğin 28-35. haftasından başlayarak doğum sonu 6. Aya kadar belirli periyotlarla sekiz kez bireysel emzirme danışmanlığı verilmiştir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantıları Ölçeği, Emzirme Destek Ölçeği, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği, LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği ve Kız ve Erkek Bebek Persentil Eğrileri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, IBM SPSS Statistics 27 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Veriler elektronik ortamda değerlendirilmiştir. Doğum sonrası yapılan değerlendirmede, bireysel emzirme danışmanlığı alan kadınlar ile almayan kadınların çift uyumları ve eş destek puanları arasında fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Bireysel emzirme danışmanlığı alan kadınların kontrol grubuna alınan kadınlara göre LATCH puan ortalamasının daha yüksek olduğu, 6. ayda bebeklerini sadece anne sütü ile besleme sıklığının kontrol grubundaki kadınların bebeklerinden daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Araştırmada emzirme danışmanlığının özellikle emzirme başarısı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effects of breastfeeding counselling provided to primiparous mothers on postnatal breastfeeding outcomes and dyadic adjustment. Materials and Methods: This study is a randomized controlled trial. The research was conducted with primiparous women at a public hospital in Bursa between November 2023 and November 2024. Women in the intervention group received individual breastfeeding counseling eight times at specific intervals, starting from the 28th-35th weeks of pregnancy until the 6th month postpartum. Data were collected using the Personal Information Form, Childhood Adverse Experiences Scale, Breastfeeding Support Scale, Revised Dyadic Adjustment Scale, LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and Female and Male Infant Percentile Curves. The data obtained from the study were analyzed using the IBM SPSS Statistics 27 software package. Results: The data were evaluated electronically. In the postpartum evaluation, no difference was observed between women who received individual breastfeeding counseling and those who did not in terms of couple adjustment and spousal support scores (p>0.05). It was determined that the average LATCH score of women who received individual breastfeeding counseling was higher than that of women in the control group, and the frequency of exclusively breastfeeding their babies at the 6th month was higher than that of the babies of women in the control group (p<0.05). Conclusion: The study found that breastfeeding counseling is particularly effective on breastfeeding success.