Çalışma bağımlılığının çocukluk çağı olumsuz yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
The examination of relationship between work addiction and adverse childhood experiences
- Tez No: 968810
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çalışma bağımlılığı, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları, davranışsal bağımlılık, Work addiction, adverse childhood experiences, behavioral addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET (Mehtap Hisar, Yüksek Lisans Tezi, 2021) ÇALIŞMA BAĞIMLILIĞININ ÇOCUKLUK ÇAĞI OLUMSUZ YAŞANTILARIYLA OLAN İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmanın temel amacı, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ile çalışma bağımlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmanın diğer önemli amacı, çalışma bağımlılığının farklı demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılaşma gösterip göstermediğini kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırılmış demografik değişkenler; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, bugüne kadar psikiyatrik tedavi almış/ almamış olmak, gelir düzeyi, çalışma durumu ve sigara kullanımıdır. Bu projeye ölçeklerdeki tüm soruları cevaplayarak katılımı geçerli olan 15 yaş ve üzeri toplam 20 808 kişi dahil edilmiş, bu kişilerin 7369'u Çalışma Bağımlılığı Ölçeğini, 2034'ü ise hem Çalışma Bağımlılığı Ölçeğini hem de Çocukluk Çağı Travma Ölçeğini cevaplayarak çalışmanın iki örneklemini oluşturmuşlardır. Çalışma verileri Sosyo-demografik bilgi formu, Çalışma Bağımlılığı Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travma Ölçeği aracılığıyla www.humanations.org platformu üzerinden toplanmış olup, data analizi SPSS 21 programı ile yapılmıştır. Çalışma bağımlılığının demografik değişkenlere göre farklılaşmasını incelemek için Bağımsız Örneklem T-testi ve ANOVA, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ile arasındaki ilişkinin ortaya konması için ise Pearson Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular neticesinde çalışma bağımlılığı ile çocukluk çağı olumsuz yaşantıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla bu çalışma, çocukluk çağında olumsuz yaşantılar deneyimlemiş kişilerde çocukluk çağında olumsuz yaşantılar deneyimlememiş kişilere göre anlamlı düzeyde çalışma bağımlılığının arttığı sonucunu ortaya koymuştur. Ayrıca, araştırılan tüm demografik değişkenlere göre çalışma bağımlılığının anlamlı şekilde farklılaştığı bulgusu da bu çalışmanın diğer önemli çıktısı olmuştur. Çalışma bulguları tartışma bölümünde literatürde ulaşılmış benzer bilimsel çalışmaların sonuçları ile beraber değerlendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Hisar, Mehtap, Master of Science Thesis, 2021) THE EXAMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN WORK ADDICTION AND ADVERSE CHILDHOOD EXPERIENCES The main purpose of this study is to explore and understand the relationship between adverse childhood experiences and work addiction. Another purpose of this work is to thoroughly reveal whether work addiction differs significantly according to different demographic variables. Demographic variables in question are the followings; gender, age, education level, marital status, psychiatric treatment history, income level, employment status and smoking status. Total number of participants who are aged 15 and above attending to the overarching project is 20 808. 7369 of these participants answered Work Addiction Scale whereas 2034 of them answered both Work Addiction Scale and Childhood Trauma Questionnaire and they formed the two samples of this study. All the data have been collected through Socio-demographics Information form, Work Addiction Scale and Childhood Trauma Questionnaire via www.humanations.org platform and have been analyzed using SPSS 21. Independent Sample T-Test and ANOVA have been performed to examine the differentiation of work addiction according to demographic variables. In addition, Pearson Correlation analysis has been performed to assess and understand the relationship between work addiction and adverse childhood experiences. As a result of data analysis, it was found that there is a significant and positive relationship between work addiction and adverse childhood experiences. Therefore, this study shows that people with adverse childhood experiences have higher work addiction scores compared to people without adverse childhood experiences. Furthermore, the finding that work addiction scores differed significantly according to different demographic variables examined was another fundamental outcome of this research. All the findings of this study have been discussed together with the results of relevant scientific papers in the discussion section of this report.