Bipolar affektif bozukluk hastalarında çocukluk çağı travmaları, aleksitimi ve dissosiyatif belirtilerin sıklığı ve diğer klinik özelliklerle ilişkisi
Childhood traumas, alexithymia and dissosiative experiences among bipolar affective disorder patients and relationships with their clinical features
- Tez No: 311552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALPAY ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Affektif Bozukluk (BAB), dissosiyasyon, çocukluk çağı travması, aleksitimi, Bipolar Affective Disorder (BPD), childhood trauma, dissociation, alexithymia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bipolar Affektif Bozukluk Hastalarında Çocukluk Çağı Travmaları, Aleksitimi ve Dissosiyatif Belirtilerin Sıklığı ve Diğer Klinik Özelliklerle İlişkisiÇocukluk çağı travmaları birçok değişik psikiyatrik bozuklukla anlamlı birliktelikler göstermektedir. Bununla birlikte Bipolar Affektif Bozukluk hastalarında çocukluk çağında yaşanmış travmatik olayları ortaya koyan araştırmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada Bipolar Affektif Bozukluk (BAB) tanılı bireylerin çocukluk çağı travmaları ve bunlarla bağlantılı olarak dissosiyatif ve aleksitimik özelliklerinin sağlıklı gönüllülerle karşılaştırmalı olarak ortaya konması , ayrıca çocukluk çağı travması olan bipolar hastaların seyri ile olmayanların seyri arasındaki farkların belirlenmesi amaçlanmıştır.GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran, DSM-IV tanı ölçütlerine göre BAB tanısı konulan ve ötimik dönemde olan 70 hasta ile 70 sağlıklı kontrol olgusu çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol grubuna DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu(SCID-I), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) ve 20 soruluk Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20 = TAÖ) uygulanmış, sadece hastalar için `Bipolar Affektif Bozukluk Hastaları İçin Görüşme Formu' doldurulmuştur.Bipolar Affektif Bozukluk (BAB) hastalarının CTQ nun alt ölçeklerinden aldıkları puanlar ve CTQ toplam skorları kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Yine BAB grubunun TAS-20 (TAÖ) alt ölçeklerinden aldıkları puanlar ve TAÖ toplam puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazladır. Benzer şekilde hasta grubunun DES ortalama puanları da kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksektir. Bu bulgular, BAB tanılı bireylerin sağlıklı kontrollere göre çocukluk çağlarında daha fazla travma ile karşı karşıya kaldıklarını, daha büyük bir kısmının dissosiyatif fenomenler yaşadığını ve aleksitimik özelliklerinin de daha belirgin olduğunu göstermektedir.Ayrıca, örneklemimizde çocukluk çağı travması olan bipolar hastalara başka bir psikopatolojinin eşlik etme sıklığı , çocukluk çağı travması olmayanlara göre daha fazla bulunmuştur. Epizod sayıları ve intihar girişimlerinin sayısı da çocukluk çağı travması olmayanlara göre daha fazladır. Bu bulgular, çocukluk çağı travmalarının bipolar bozukluğun klinik gidişatına olumsuz etki yaptığını göstermektedir.Sonuç olarak, bipolar affektif bozukluk hastalarının sağlıklı kontrollere göre daha fazla çocukluk çağı travmaları ile dissosiyatif yaşantıları olduğunu, aleksitimik özelliklerinin daha belirgin olduğunu; ayrıca bipolar hastalar içinde çocukluk çağı travması olanların olmayanlara göre daha fazla komorbid psikopatoloji öyküsü olduğunu, epizod sayılarının ve intihar girişimlerin de daha fazla olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Childhood Traumas, Alexithymia and Dissosiative Experiences Among Bipolar Affective Disorder Patients and Relationships with Their Clinical FeaturesChildhood traumatic events are prevalent in several psychiatric disorders. However, there are limited numbers of researches concerning childhood traumas among bipolar patients (BPD). The aims of this study are to put forth the adverse childhood experiences of bipolar patients with association of dissociative and alexithymic features compared to healthy volunteers and to determine the differences of clinical courses of bipolar patients who have childhood traumas and who have not.Seventy subjects meeting DSM?IV?TR diagnostic criteria for BPD who admitted to Department of Psychiatry of GATA Haydarpaşa Training Hospital and seventy, age and sex matched healthy control subjects were included in the study. The patients and control subjects were assessed by a semistructured sociodemographic form, Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-IV (SCID-I), Dissociative Experiences Scale (DES), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) and Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) , while `The Interview Form for Bipolar Patients? was filled for patients only.In the BPD group, CTQ subscale and CTQ total scores were higher than the control subjects. Subjects with BPD had greater numbers of TAS-20 total and subscale scores than the control subjects. Similarly, average DES scores of the subjects with BPD were higher than the control subjects. These findings suggest that individuals with BPD experienced more stressfull and traumatic childhood experiences, have more frequent dissociative symptomatology and more evident alexithymic features than the healthy volunteers.Besides , bipolar patients who have adverse childhood experiences had more comorbid psychopathologies, more episodes and suicide attempts than the patients who have not childhood trauma. These findings suggest that childhood traumas are worsening the clinical course of bipolar disorder.In conclusion, we suggest that, individuals with BPD experience more traumatic childhood experiences, have more frequent dissociative symptomatology and more evident alexithymic features than the healthy volunteers; besides, bipolar patients who have a history of childhood trauma show more comorbid psychopathologies, experience more numbers of episodes and suicide attempts than the patients who have not childhood trauma.