İklim krizinde izlenen politikalar ve karbon fiyatlandırma analizleri
Policies followed in the climate crisis and carbon pricing analyses
- Tez No: 1004694
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN OKTAYER IŞIKLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Planı, Kamu maliyesi, Karbon, Karbon emisyonu, Karbon vergisi, Küresel ısınma, Sıfır emisyon, Çevre politikaları, European Union Emission Trading System, Public finance, Carbon, Carbon emission, Carbon tax, Global warming, Zero emission, Environmental policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, küresel iklim krizinin ekonomik ve beşeri etkileri temel alınarak, bunları azaltmaya yönelik mevcut çalışmalar incelenmiş ve politika önerileri sunulmuştur. İncelemede, iklim krizinin negatif dışsallık olarak değerlendirilmesi bağlamında, karbon fiyatlandırmasının en etkili mücadele yöntemi olduğu vurgulanmaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika ülkeleri, Körfez ülkeleri ile Hindistan ve Çin'in karbon fiyatlandırma mekanizmaları analiz edilmiş; ayrıca 2025 yılı Temmuz ayında Türkiye'de yürürlüğe giren İklim Kanunu değerlendirilmiştir. Ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarına göre uyarlanmış karbon fiyatlandırmasının en adil ve sürdürülebilir yöntem olduğundan hareketle alışma kapsamında bu yapılara uygun bir karbon fiyatlandırma yöntemi geliştirilmiş; küresel ölçekte ve Türkiye özelinde karbon fiyatları hesaplanmıştır. Bu fiyatlar, mevcut net sıfır senaryolarını da kapsayacak şekilde modellenmiş olup, 2050'ye kadar olan dönem için analizler içermektedir. Sonuç olarak, çalışmada geliştirilen model, ülkelerin ekonomik ve sosyal koşullarını dikkate alan bütüncül bir yaklaşımla net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda uygulanabilir, adil ve sürdürülebilir karbon fiyatlandırması düzeyleri ortaya koymaktadır. Hesaplanan sonuçlar, Türkiye'nin resmî iklim hedefleriyle uyumlu, kademeli ve ekonomik gerçeklikleri gözeten bir karbon fiyatlandırma geçiş yoluna işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, doğalgaz ve elektriğin stratejik önemi vurgulanarak bu bileşenlere ilişkin değerlendirmeler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the economic and human impacts of the global climate crisis, existing efforts to mitigate these effects are examined and policy recommendations are presented. Within the context of evaluating the climate crisis as a negative externality, carbon pricing is emphasized as the most effective intervention method. In this framework, carbon pricing mechanisms of the European Union, United Kingdom, United States, Latin American countries, Gulf countries, India, and China are analyzed; furthermore, Turkey's Climate Law, effective from July 2025, is evaluated. Proceeding from the premise that carbon pricing adapted to countries' economic and social structures offers the most equitable and sustainable approach, a suitable carbon pricing model is developed, with carbon prices calculated globally and for Turkey specifically. These prices incorporate current net-zero scenarios and provide analyses up to 2050. Consequently, the model presents applicable, fair, and sustainable carbon pricing levels aligned with net-zero emission targets via a holistic consideration of economic and social conditions. The results indicate a gradual transition path for Turkey's carbon pricing that aligns with official climate targets while respecting economic realities. Additionally, the strategic importance of natural gas and electricity is highlighted, with relevant evaluations provided.