Allantoin içeren nanomalzemelerin hazırlanması ve biyomedikal uygulamaları
Preparation of nanomaterials containing allantoin and biomedical applications
- Tez No: 1004708
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ODACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyokimya, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Allantoin, Elektroeğirme yöntemi, Nanolif, PLLA, Allantoin, Electrospinning method, Nanofiber, Poly L-lactic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
Özet
Elektroeğirme ile üretilen nanolifler (ESNFler), sahip oldukları benzersiz özellikler sayesinde çeşitli uygulama alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı yapılarla üretilmiş çok sayıda ESNF literatürde yer almaktadır. Güçlü bir antioksidan olan allantoin (Aln), ağrı kesici, anti-enflamatuar ve antikanser özellikler de dahil olmak üzere çok sayıda yararı olduğu bilinen bir kozmetik bileşenidir. Bu çalışmada, biyomedikal mühendisliği alanında kullanılmak üzere ESNF'ler geliştirilmiştir. Poli-L-laktik asit/poli(allilamin) (PLLA-PAA) nanolif yapılı matlar hazırlanmış ve Aln eklenmiştir. PLLA-PAA/Aln ESNFlerin karakterizasyonu yapılmış ve insan keratinosit hücreleri (HaCaT hücre hattı) üzerinde in vitro hücre kültürü çalışmaları yürütülmüştür. Sonuç olarak, PLLA-PAA/Aln ESNFlerin biyomedikal mühendisliği uygulamalarında olumlu bir kullanım potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nanofibers produced by the electrospinning (ESNFs) are widely used in various application. Numerous types of ESNFs loaded with different structures have been reported in the literature. Allantoin (Aln), a potent antioxidant, is a well-known cosmetic ingredient with numerous health benefits, including pain relief, anti-inflammatory, and anticancer properties. In this study, ESNFs were developed for use in the field of biomedical engineering. Poly-L-lactic acid/poly(allylamine) (PLLA-PAA) nanofibrous mats were investigated, and Aln was added. Characterization of the PLLA-PAA/Aln ESNF was performed, and in vitro cell culture studies were conducted on human keratinocyte cells (HaCaT cell line). Consequently, PLLA-PAA/Aln ESNFs have a favorable usage potential in biomedical engineering applications.