Allantoin içeren antibakteriyel özellikte oliüretan / polikaprolakton temelli yara örtü malzemelerinin elektrospinning yöntemi ile hazırlanması ve uygulanması
Preparation and application of antibacterial polyurethane / polycaprolactone based wound materials containing allantoin by electrospi̇nni̇ng method
- Tez No: 621495
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Yara örtü malzemesi, poliüretan, polikaprolakton, allantoin, biyouyumluluk, Wound dressing material, polyurethane, polycaprolactone, allantoin, biocompatibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yara örtü materyallerinde istenilen temel özellikler, yaradaki nem düzeyini dengelemeli, gaz geçirgenliğine sahip olmalı, yarayı dış etkenlerden koruyan bir bariyer olmalı, biyouyumlu, biyobozunur, antibakteriyel, ulaşılabilir olmalı ve en önemlisi de yara iyileşmesini hızlandıran ekstra özelikler içermelidir. Bu çalışma kapsamında yara iyileşmesine katkı sağlayacak özellikleri üzerinde barındıran, allantoin içeren ve allantoin salınımına bağlı olarak yara iyileşmesi ve doku yenilenmesini hızlandıran, antibakteriyel özellikte yara örtü materyallerinin elektrospinning yöntemi ile üretilmesi amaçlanmıştır. Bu tez kapsamında 3 farklı moleküler ağırlığa sahip trimetilolpropan etoksilat içeren poliüretan sentezlenmiştir. Sentezlenen poliüretanlara polikaprolakton eklenerek oluşturulan malzemeler FTIR, AFM, TGA, DTA ve DSC ile karakterize edilmiştir. Karakterizasyonu gerçekleşen polimerlere %1, %3, %5 oranlarında allantoin molekülü ve %1 gentamisin sülfat katkılanarak elektrospinning yöntemi ile yara örtü malzemesine dönüştürülmüştür. Bu aşamadan sonra hazırlanan yara örtü malzemelerinin morfolojik, mekanik mukavemet ve fleksibilite, biyobozunurluk, antibakteriyel, allantoin salınım düzeyi invitro biyouyumluluk ve hücre yapışma testleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen TMPE temelli yara örtü malzemeleri yaklaşık 300 ℃ termal sıcaklığa dayanımlı ve kolay işlenebilir formdadır. Yara örtü malzemelerinin fiber çapları yaklaşık olarak 544 ± 180, 1328 ± 349, 1495 ± 492 nm şeklindedir. Yapılar esnek, homojen görünümlü olup mekanik kopma kuvveti yaklaşık 4,6 MPa civarındadır. Her bir yara örtü malzemesi yaklaşık 72 saat süre ile düzenli allantoin salınımı gerçekleştirmiş olup, gram negatif (-), gram pozitif (+) bakterilere karşı antibakteriyel özellik göstermektedir. Biyouyumlulukları grade 1 düzeyindedir. Sonuç olarak, hedeflenen çalışma ile TMPE temelli poliüretan/polikaprolakton kombinasyonlu, antibakteriyel ve allantoiin içeren potansiyel yara örtü malzemeleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The basic properties required in wound dressings should balance the moisture level in the wound, have gas permeability, be a barrier to protect the wound from external factors, be biocompatible, biodegradable, antibacterial, accessible, and most importantly include extra properties that accelerate wound healing. The aim of this study is to produce antibacterial wound dressing materials which contain allantoin and accelerate wound healing and tissue regeneration due to allantoin release by electrospinning method. In this thesis, polyurethane containing trimethylolpropane ethoxylate having 3 different molecular weights was synthesized. The materials formed by adding polycaprolactone to synthesized polyurethanes were characterized by FTIR, AFM, TGA, DTA and DSC. 1%, 3%, 5% allantoin molecules and 1% gentamicin sulphate were added to the polymers which were characterized and converted into wound dressing by electrospinning method. Morphological, mechanical strength and flexibility, biodegradability, antibacterial, allantoin release level, in vitro biocompatibility and cell adhesion tests of wound dressings prepared after this stage were performed. As a result, the obtained TMPE-based dressings are thermostable up to approximately 300 and are easily processable. Fiber diameters of the wound dressings are approximately 544±180, 1328 ± 349, 1495 ± 492 nm. The structures are flexible, homogeneous and have mechanical properties of approximately 4,6 MPa. Each dressing material produced a regular release of allantoin for 72 hours and showed antibacterial properties against gram negative (-) and gram positive (+) bacteria. Their biocompatibility is around grade 1. As a result, with the targeted study, TMPE based polyurethane/polycaprolactone combination, potential wound dressings containing antibacterial and allantoin have been developed.