Timus patolojilerinde cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical treatment outcomes in thymic pathologies
  1. Tez No: 1004742
  2. Yazar: ALİMURAT ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Timik Patolojiler, Cerrahi Yaklaşım, Miyastenia Gravis, Mortalite, Postoperatif İzlem, Thymic Pathologies, Mortality, Myasthenia Gravis, Postoperative Follow-up, Surgical Approach
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Timus patolojilerinde uygulanan cerrahi tedavilerin sonuçlarını bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2000-Aralık 2025 tarihleri arasında timus patolojisi nedeniyle cerrahi girişim uygulanan hastaların verileri kullanılarak retrospektif olarak gerçekleştirildi. Demografik, klinik, radyolojik, cerrahi ve patolojik veriler değerlendirildi. Cerrahi yaklaşımlar tümör özellikleri ve klinik duruma göre belirlendi. Postoperatif sonuçlar, komplikasyonlar, yatış süreci, patolojik evreleme, adjuvan tedavi gereksinimi ve izlem bulguları kaydedildi. Bulgular: Timik patoloji tiplerine göre yaş dağılımı anlamlı farklılık gösterdi (p=0,005). Anti-AChR antikor pozitifliği (p=0,045) ve MG varlığı (p=0,004) patoloji tipleri ile anlamlı ilişkili bulundu. DSÖ timoma alt tipleri ile Masaoka-Koga evrelemesi arasında anlamlı ilişki saptandı. B2-B3 alt tiplerinin daha ileri evrelerle ilişkili olduğu izlendi (p=0,012). Cerrahi yaklaşıma göre operasyon süresi, yoğun bakım yatış süresi, tüp çekim zamanı ve taburculuk süresi anlamlı farklılık gösterdi (Tümü p<0,05). Minimal invaziv yaklaşımlar daha kısa postoperatif süreçlerle ilişkiliydi. Mortalitenin ileri TNM evresi, invaziv cerrahi, genişletilmiş rezeksiyon, adjuvan tedavi ve uzamış operasyon süresi ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Timik patoloji tipleri yaş, MG ve anti-AChR antikor pozitifliği ile ilişkili olup, DSÖ timoma alt tipleri ile Masaoka-Koga evrelemesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. B2-B3 alt tipleri daha ileri evrelerle ilişkilidir. Minimal invaziv cerrahi yaklaşımlar daha kısa postoperatif süreçlerle ilişkiliyken, ileri evre hastalık, invaziv cerrahi, genişletilmiş rezeksiyon ve uzamış operasyon süresi mortalite ile ilişkilidir. Bu bulgular, timus cerrahisinde hasta yönetiminin patoloji alt tipi, evreleme ve cerrahi yaklaşımın bütüncül değerlendirilmesine dayanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It aims to evaluate the outcomes of surgical treatments applied in thymic pathologies using a comprehensive approach. Methods: This study was conducted retrospectively using data from patients who underwent surgical intervention for thymic pathologies between January 2000 and December 2025. Demographic, clinical, radiological, surgical, and pathological data were evaluated. Surgical approaches were determined based on tumor characteristics and clinical conditions. Postoperative outcomes, complications, length of hospital stay, pathological staging, need for adjuvant therapy, and follow-up findings were recorded. Result: Age distribution differed significantly according to thymic pathology types (p=0.005). Anti-AChR antibody positivity (p=0.045) and the presence of MG (p=0.004) were found to be significantly associated with pathology types. A significant association was observed between WHO thymoma subtypes and Masaoka-Koga staging, with B2-B3 subtypes being more frequently associated with advanced stages (p = 0.012). Operative time, length of intensive care unit stay, chest tube removal time, and length of hospital stay differed significantly according to the surgical approach (All p<0.05). Minimally invasive approaches were associated with shorter postoperative courses. Mortality was found to be significantly associated with advanced TNM stage, invasive surgical approaches, the need for extended resection, adjuvant therapy, and prolonged operative time. Conclusion: Thymic pathology types were associated with age, myasthenia gravis, and anti-AChR antibody positivity, and a significant relationship was observed between WHO thymoma subtypes and Masaoka-Koga staging, with B2-B3 subtypes being associated with more advanced stages. While minimally invasive surgical approaches were related to shorter postoperative courses, advanced-stage disease, invasive surgery, extended resection, and prolonged operative time were associated with mortality. These findings indicate that patient management in thymus surgery should be based on a comprehensive evaluation of pathological subtype, disease stage, and surgical approach.