Techno-economic analysis of offshore wind turbines in the marmara sea
Marmara denizindeki açık deniz rüzgar türbinlerinin teknik-ekonomik analizi
  1. Tez No: 1004759
  2. Yazar: HISHAM HUSSAIN SOLIMAN SHANAB
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. CEVAT RAHEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekno-Ekonomik Analiz, Deniz Rüzgar Türbinleri, Marmara Denizi, CNN, Rüzgar hızı, Tanı kitleri, Techno-Economıc Analysis, Offshore Wind Turbines, Marmara Sea, CNN, Wind speed, Diagnostic kits
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, MATLAB tabanlı simülasyon kullanarak açık deniz rüzgar santralleri (OWF) için bir ekonomik değerlendirme modeli sunmaktadır. Model, 25 yıllık proje ömrü boyunca Enerji Maliyetinin Düzleştirilmesi (LCOE) ve Net Bugünkü Değer (NPV) gibi temel finansal göstergeleri tahmin etmektedir. Model, sermaye harcamaları (CAPEX), işletme harcamaları (OPEX), yıllık enerji üretimi (AEP) ve iskonto mekanizmalarını içermektedir. Model, Global Wind Atlas'tan elde edilen türbin kapasitesi, kapasite faktörü, verimlilik ve besleme tarifeleri gibi sahaya özgü verileri ve OECD ülkeleri için uygun ekonomik varsayımları kullanmaktadır. Sonuçlar, çeşitli ekonomik senaryolar altında açık deniz rüzgar enerjisi sistemlerinin uygulanmasının uygulanabilirliğini ve maliyet etkinliğini göstermektedir. Deniz rüzgar enerjisi, küresel yenilenebilir enerji portföylerine hızla önemli bir katkı sağlıyor. Yüksek ön yatırım ve bakım maliyetleri nedeniyle, planlama aşamasında ekonomik fizibilite analizi çok önemlidir. Bu makale, yatırım kararları için iki kritik ölçüt olan LCOE ve NPV'nin hesaplanmasına odaklanarak, MATLAB kullanarak bir deniz rüzgar çiftliğinin ekonomik performansını modellemektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents an economic evaluation model for offshore wind farms (OWFs) using MATLAB-based simulation. The model estimates key financial metrics including the Levelized Cost of Energy (LCOE) and Net Present Value (NPV) over a 25-year project lifetime. It incorporates capital expenditure (CAPEX), operational expenditure (OPEX), annual energy production (AEP), and discounting mechanisms. The model uses site-specific data such as turbine capacity, capacity factor, efficiency, and feed-in tariffs derived from the Global Wind Atlas and economic assumptions suitable for OECD countries. Results indicate the viability and cost-effectiveness of deploying offshore wind energy systems under varying economic scenarios. Offshore wind energy is rapidly becoming a key contributor to global renewable energy portfolios. Due to high upfront investment and maintenance costs, economic feasibility analysis is crucial in the planning stage. This paper models the economic performance of an offshore wind farm using MATLAB, focusing on computing the LCOE and NPV, two critical metrics for investment decision-making.