İBB Atatürk Kitaplığı'nda MC-YZ-K. 000200 demirbaş numarasıyla kayıtlı Kitābu Mevlūd adlı yazma eser (dil incelemesi-metin)
The manuscript titled Kitābu Mevlūd, registered under the accession number MC-YZ-K. 000200 at The Atatürk Library of The Istanbul Metropolitan Municipality (linguistic analysis – text)
  1. Tez No: 1004760
  2. Yazar: MEHMET KORKUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT PARLAKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Mevlid, Ses bilgisi, Türk dili ve edebiyatı, Şekil bilgisi, Old Anatolian Turkish, Mawlid, Phonetic, Turkish language and literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığında MC-YZ-K. 000200 demirbaş numarasıyla kayıtlı Kitābu Mevlūd adlı eser, dil özellikleri bakımından incelenmiş ve eserin transkripsyonlu metni ortaya konulmuştur. Eserin kim tarafından ve nerede yazıldığı bilinmemekle birlikte, eserin sonunda yer alan H. 995 ve H. 1108 yılları da eserin müstensih tarafından kaydedilen istinsah tarihleridir. Eski Anadolu Türkçesinin karakteristik dil özelliklerini taşıyan eserde beyit sayısı 1301 olup bu yönüyle eser uzun mevlitler kategorisinde yer almaktadır. Eski Anadolu Türkçesi Oğuz Türkçesinin yazı dili hâline geldiği, fonetik ve morfolojik yapının belirginleştiği bir safhayı oluşturması bakımından ayrı bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmaya konu olan metnin dil özelliklerinin tespit edilip sistemli bir şekilde ortaya konulması, Türk dilinin tarihsel dönemleri ile ilgili çalışmalara katkı sunması bakımından önem taşımaktadır. Çalışma, üç bölümden oluşmuştur. Çalışmanının Giriş bölümünde mevlid türü hakkında genel bir bilgi verildikten sonra Birinci Bölümde, Kitābu Mevlūd adlı eser nüsha özellikleri, yazarı ve yazılış tarihi, beyit sayısı, vezni, muhteva özellikleri yönünden tanıtılmıştır. İkinci Bölümde eserin imla özellikleri ele alınmış, Üçüncü Bölüm de ise eser, ses ve şekil bilgisi, söz varlığı özellikleri bakımından ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın Dördüncü Bölümünde transkripsiyonlu metin verilmiş, Sonuç bölümünde incelemeden elde edilen veriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the work titled Kitābu Mevlūd, registered under the accession number MC-YZ-K.000200 at the Atatürk Library of the Istanbul Metropolitan Municipality, is examined in terms of its linguistic features, and its transcribed text is presented. Although the author and place of composition of the work remain unknown, the dates H. 995 and H. 1108 recorded at the end of the manuscript indicate the dates of copying noted by the scribe. The work bears the characteristic linguistic features of Old Anatolian Turkish and contains 1301 couplets, thus placing it within the category of long mevlids. Old Anatolian Turkish holds particular importance as it represents a stage in which Oghuz Turkish emerged as a written language and its phonetic and morphological structure became more clearly defined. In this context, identifying and systematically presenting the linguistic features of the text examined here contributes to studies concerning the historical periods of the Turkish language. The study consists of three main sections. Following a general overview of the mevlid genre in the Introduction, the first chapter introduces Kitābu Mevlūd in terms of its manuscript features, authorship, date of composition, number of couplets, prosody, and content. The second chapter examines the orthographic features of the work, while the third chapter provides a detailed analysis of its phonological, morphological, and lexical characteristics. In the fourth chapter, the transcribed text is presented, and the Conclusion section summarizes the findings obtained from the analysis.