Kırılganlığın sedasyon ile cerrahi geçiren üroloji hastalarında iyileşme kalitesi üzerine etkisi
The effect of frailty on the quality of recovery in urology patients undergoing surgery with sedation
- Tez No: 1004758
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YILDIRIM GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, sedasyon, Quality of Recovery-15, perioperatif bakım, ürolojik cerrahi, Frailty, sedation, Quality of Recovery-15, perioperative care, urological surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sedasyon altında elektif ürolojik cerrahi geçiren hastalarda kırılganlık düzeyinin postoperatif iyileşme kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve kırılganlığın perioperatif ve postoperatif değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmaya sedasyon altında elektif ürolojik cerrahi geçiren 18 yaş üzeri toplam 121 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların kırılganlık durumu FRAIL ölçeği kullanılarak değerlendirilmiş; iyileşme kalitesi operasyon öncesinde ve postoperatif 24. saatte Quality of Recovery-15 (QoR-15) anketi ile ölçülmüştür. Preoperatif ve postoperatif skorlar arasındaki fark ΔQoR-15 (postoperatif − preopoperatif) olarak hesaplanmıştır. Perioperatif dönemde anestezi süresi, kullanılan ilaçlar ve dozları, BIS değerleri, intraoperatif ve uyanma ünitesinde gelişen komplikasyonlar ile hastanede kalış süresi kaydedilmiştir. Perioperatif klinik değişkenler ve komplikasyonlar kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler ile karma etkili doğrusal model kullanılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %57,0'ı normal, %28,9'u pre-frail ve %14,0'ı frail olarak sınıflandırılmıştır. Kırılganlık düzeyi arttıkça yaş ve ASA sınıfı anlamlı olarak artmış, frail grupta hastanede kalış süresi daha uzun bulunmuştur (p<0,001). Preoperatif ve postoperatif 24. saat QoR-15 skorları kırılganlık grupları arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Postoperatif iyileşme kalitesindeki değişimi yansıtan ΔQoR-15 değeri frail grupta( −8,1 ± 16,1) ile belirgin olarak daha olumsuz bulunmuştur (p=0,002). Ayrıca frail hastalarda propofol infüzyon hızının daha düşük olduğu ve uyanma döneminde komplikasyon gelişiminin daha sık görüldüğü saptanmıştır. Sonuç: Sedasyon altında gerçekleştirilen kısa süreli ve minimal invaziv ürolojik cerrahilerde dahi kırılganlık, postoperatif iyileşme kalitesi üzerinde klinik olarak anlamlı ve bağımsız bir etkiye sahiptir. Bu bulgular, perioperatif değerlendirme sürecinde kırılganlık taramasının hasta merkezli iyileşme hedeflerinin belirlenmesi ve bireyselleştirilmiş bakım stratejilerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of frailty level on postoperative quality of recovery in patients undergoing elective urological surgery under sedation and to examine the relationship between frailty and perioperative as well as postoperative variables. Materials and Methods: This prospective cohort study included a total of 121 patients aged 18 years and older who underwent elective urological surgery under sedation. Frailty status was assessed using the FRAIL scale. Quality of recovery was evaluated preoperatively and at postoperative 24 hours using the Quality of Recovery-15 (QoR-15) questionnaire. The difference between preoperative and postoperative scores was calculated as ΔQoR-15 (postoperative − preoperative). Perioperative data including anesthesia duration, administered drugs and doses, bispectral index (BIS) values, intraoperative and recovery room complications, and length of hospital stay were recorded. Statistical analyses were performed using appropriate parametric and non-parametric tests and a linear mixed-effects model, with p<0.05 considered statistically significant. Results: Of the patients, 57.0% were classified as normal, 28.9% as pre-frail, and 14.0% as frail. As frailty level increased, age and ASA physical status significantly increased, and length of hospital stay was longer in the frail group (p<0.001). Preoperative and postoperative 24-hour QoR-15 scores differed significantly among frailty groups (p<0.001). The change in postoperative recovery quality, reflected by ΔQoR-15, was significantly more negative in the frail group (−8.1 ± 16.1; p=0.002). In addition, frail patients had lower propofol infusion rates and a higher incidence of complications during the recovery period. Conclusion: Frailty has a clinically significant and independent impact on postoperative quality of recovery, even in short-duration and minimally invasive urological surgeries performed under sedation. These findings indicate that frailty screening during perioperative assessment is important for defining patient-centered recovery goals and developing individualized care strategies.