Türk subpopülasyonunda maksiller estetik bölgenin immediat implant yerleştirilmesine yönelik kapsamlı analizi: Konik ışnlı bilgisayarlı tomografi çalışması
Comprehensive analysis of the maxillary esthetic zone for immediate implant placement in a turkish subpopulation: A cone-beam computed tomography study
  1. Tez No: 1004761
  2. Yazar: BERFİN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF ALAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Dental implants, Cone-beam computed tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Maksiller anterior bölge, estetik ve fonksiyonel taleplerin en yoğun olduğu anatomik alanlardan biri olup, bu bölgedeki implant başarısı; alveoler kemik morfolojisinin yüksek doğrulukla değerlendirilmesine dayanır. Popülasyonlar arasında anlamlı anatomik varyasyonlar tanımlanmış olmakla birlikte, Türk toplumuna özgü konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) temelli referans veriler yetersizdir. Amaç: Bu çalışma, Türk subpopülasyonunda maksiller anterior bölgenin immediat implant planlamasını belirleyen kritik morfometrik parametrelerini KIBT kullanarak kapsamlı biçimde karakterize etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Toplam 597 maksiller anterior dişe ait KIBT kayıtlarında labial kemik kalınlığı (LKK), sagittal kök pozisyonu, labial undercut derinliği, labial konkavite açısı, kalan apikal kemik yüksekliği (KAKY), mezyodistal ve fasiyopalatinal (FPÖ) mesafeler ile sanal implant yerleşim parametreleri (SİY) nicel olarak ölçülmüştür. Analizlerde t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyonu kullanılmıştır. Bulgular: LKK örneklemin büyük çoğunluğunda <1 mm olup, SKP dağılımı belirgin şekilde Sınıf III lehine yoğunlaşmıştır. KAKY primer stabilite için yeterli düzeyde bulunmuştur. Lateral dişlerde belirgin undercut ve konkavite saptanmış, FPÖ ölçümleri palatinal implant yerleşimiyle uyumlu bir morfoloji ortaya koymuştur. Kemik odaklı SİY yaklaşımı fasiyal kemik korunumu açısından protetik aksa göre üstün bulunmuş; ortalama SİY-açısı 10–11° olup yaşla birlikte artış göstermiştir. Sonuç: Elde edilen veriler, Türk subpopülasyonunda maksiller anterior bölgenin morfolojik özelliklerinin immediat implant uygulamalarında palatinal yönlendirmeyi, hassas üç boyutlu planlamayı ve seçilmiş olgularda sert doku ogmentasyonu gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The maxillary anterior region represents one of the most demanding anatomical zones in implant dentistry due to its intensive esthetic and functional requirements, and implant success in this area relies on highly accurate assessment of alveolar bone morphology. Although significant anatomical variations among populations have been reported, cone-beam computed tomography (CBCT)-based reference data specific to the Turkish population remain insufficient. Objective: This study aimed to characterize the critical morphometric parameters influencing immediate implant planning in the maxillary anterior region of a Turkish subpopulation using CBCT. Methods: CBCT records of 597 maxillary anterior teeth were analyzed. Labial bone thickness (LBT), sagittal root position (SRP), labial undercut depth, labial concavity angle, residual apical bone height (RABH), mesiodistal and faciopalatine (FP) dimensions, as well as virtual implant placement (VIP) parameters, were quantitatively measured. Statistical analyses included t-tests, ANOVA, and Pearson correlation. Results: LBT measured <1 mm in most cases, with SRP distribution markedly concentrated in Class III. RABH values were sufficient to achieve primary stability. More pronounced undercut and concavity were observed in lateral teeth. FP measurements indicated a morphology favorable for palatal implant positioning. Bone-oriented VIP demonstrated superior preservation of the facial plate compared with tooth-axis–oriented planning. The mean VIP angle was 10–11°, increasing with age. Conclusion: The findings indicate that the morphologic characteristics of the maxillary anterior region in the Turkish subpopulation often necessitate palatal implant positioning, meticulous three-dimensional planning, and, in selected cases, adjunctive hard-tissue augmentation during immediate implant placement.