Bir melatonin reseptör agonisti olan Ramelteon'un diyabetik nöropati üzerindeki etkisinin in vivo ve in vitro yöntemlerle araştırılması
Investigation of the effects of Saxagliptin in an experimental diabetes model established in vitro and in vivo
- Tez No: 1004785
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, DKG, Nöropatik Ağrı, Ramelteon, Diabetik nöropatiler, Diabetes, DRG, Neuropathic Pain, Ramelteon, Diabetic neuropathies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmalar, antioksidan/antienflamatuvar etkileri olduğu bildirilen RML DN tedavisinde yeni bir nöroprotektif ajan olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu amaçla, DN modelleri oluşturulmuş ve RML'nin etkisi kapsamlı bir şekilde araştırıldı. Materyal ve Metot: İn vitro aşamada, DKG hücreleri HG maruz bırakılmış, RML uygulanmış ve MTT yöntemi kullanılarak hücre canlılığı incelendi. In vivo aşamada ise 40 adet Balb-c ırkı erkek fare; Kontrol, DN, DN+RML-3 ve DN+RML-6 olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n=10). Kontrol dışındaki gruplara STZ (150mg/kg) enjekte edildi, 72 saat sonra KG seviyesi≤ 250 mg/dL'nin hayvanlar diyabet olarak kabul edildi. Diyabetin başlangıcından 21 gün süresince beklendi. Sonrasında kontrol grubuna herhangi bir tedavi uygulanmazken, RML gruplarına (3-6 mg/kg RML) 15 gün boyunca intraperitoneal uygulama yapıldı. Bulgular: Bulgular, RML uygulaması DKG hücrelerini korudu (p<0.05). Ayrıca, RML'nin DN grubuna kıyasla KG düzeylerini düşürdüğünü, ağrı eşiğini yükselttiğini, oksidatif stres ve inflamasyon parametrelerini iyileştirdiğini (p<0.05) ve histolojik hasarı onararak apoptozu inhibe ettiğini (p<0.0001) gösterdi. Sonuç: Sonuçlarımız, RML'nin DN gelişimi ve komplikasyonlarını önlemek için bir hedef molekül olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies have shown that RML, which has been reported to have antioxidant/anti-inflammatory effects, should be evaluated as a new neuroprotective agent in the treatment of DN. To this end, DN models were created and the effect of RML was comprehensively investigated. Material and Method: In the in vitro phase, DRG cells were exposed to high glucose, RML was administered, and cell viability was examined using the MTT method. In the in vivo phase, 40 male Balb-c mice were divided into four groups: Control, DN, DN+RML-3, and DN+RML-6 (n=10). STZ (150 mg/kg) was injected into the groups other than the Control group. Animals with BG levels ≤ 250 mg/dL 72 hours later were considered diabetic. A 21-day period was observed from the onset of diabetes. Subsequently, while no treatment was administered to the control group, intraperitoneal administration was performed for 15 days to the RML groups (3-6 mg/kg RML). Results: The findings indicate that RML application protected DRG cells (p<0.05). Furthermore, RML reduced BG levels compared to the DN group, increased the pain threshold, improved oxidative stress and inflammation parameters (p<0.05), and inhibited apoptosis by repairing histological damage (p<0.0001). Conclusion: In conclusion indicate that RML may be a target molecule for preventing DN progression and complications.