Hemşirelerde algılanan örgüt iklimi, örgütsel bağlılık ve sessiz istifa arasındaki ilişki
The relationship between perceived organizational climate, organizational commitment, and quiet quitting among nurses
- Tez No: 1004786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ÜNALDI BAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, Yapısal eşitlik modeli, Örgüt iklimi, Örgütsel bağlılık, Inner resignation, Structural equation model, Organizational climate, Organizational commitment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, hemşirelerde algılanan örgüt iklimi, örgütsel bağlılık ve sessiz istifa arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini dahil edilme kriterlerini karşılayan Samsun ilindeki dört hastanede çalışan toplam 453 hemşire oluşturmuştur. Veriler, etik kurul onayı alındıktan sonra, Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgüt İklimi Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Sessiz İstifa Ölçeği kullanılarak Nisan-Temmuz 2025 tarihleri arasında öz değerlendirmeye dayalı olarak toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istastistikler, Pearson korelasyon analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin örgüt iklimi ölçeği alt boyutları incelendiğinde, en yüksek puan ortalamasının koordinasyon ve iletişim (3.56±0.80), en düşük puan ortalamasının ise dengeli iş yükü (2.92±0.85) alt boyutunda olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin örgütsel bağlılık (2.93±0.53) ve sessiz istifa eğilimlerinin (2.76±0.77) orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Örgüt ikliminin sessiz istifa üzerinde negatif yönde anlamlı bir doğrudan etkisi (β2=−0.286; p<0.001) olduğu, örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında pozitif (β2=0.391; p<0.001), örgütsel bağlılık ile sessiz istifa arasında ise negatif (β2=−0.267; p<0.001) yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Örgütsel bağlılık, örgüt ikliminin sessiz istifa üzerindeki negatif etkisinde kısmi aracı rolü üstlendiği belirlenmiştir (β=−0.104; p<0.001). Örgütsel bağlılık aracı değişken olarak modele dahil edildiğinde, örgüt iklimi örgütsel bağlılığı %15.3 (R2=0.153) oranında anlamlı şekilde açıklamıştır. Ayrıca örgüt iklimi ve örgütsel bağlılık birlikte sessiz istifa üzerindeki varyansın %15.4'ünü (R2=0.154) açıklamıştır. Sonuç: Olumlu örgüt iklimi algısı, örgütsel bağlılığın aracılık rolü üzerinden hemşirelerin sessiz istifa eğilimlerini azaltmaktadır. Sonuç olarak, hemşirelerin sessiz istifa eğilimlerini azaltmak için iş yükü dengesini sağlamaya yönelik uygulamalar ile güven ve destek ortamını güçlendiren stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması, örgütsel bağlılığın artırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study examined the relationship between organizational climate, organizational commitment, and quiet quitting among nurses. Materials and Methods: This study was conducted using a descriptive and correlational cross-sectional design. After obtaining ethics committee approval the sample consisted of a total of 453 nurses working at a university and four public hospitals in Samsun province who met the inclusion criteria using with the self-assessment method April-July 2025, utilizing a descriptive information form, The Organizational Climate Scale, Organizational Commitment Scale and The Quiet Quitting Scale were used in the study. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and structural equation modeling. Results: Nurses obtained the highest mean score in the coordination and communication sub-dimension (3.56±0.80) and the lowest mean score in the balanced workload sub-dimension (2.92±0.85) of the organizational climate scale. Nurses' organizational commitment (2.93±0.53) and quiet quitting tendencies (2.76±0.77) were found to be at a moderate level. Organizational climate had a significant negative direct effect on quiet quitting (β2=−0.286; p<0.001), and statistically significant relationships were found between organizational climate and organizational commitment (β2=0.391; p<0.001), and between organizational commitment and silent resignation (β2=−0.267; p<0.001). Organizational commitment was found to partially mediate the negative effect of organizational climate on quiet quitting (β=−0.104; p<0.001). When organizational commitment was added to the model as a mediator, organizational climate explained 15.3% of the variance in organizational commitment (R²=0.153). In this extended model, organizational climate and organizational commitment together accounted for 15.4% of the variance in quiet quitting (R²=0.154). Conclusion: A positive perception of organizational climate reduces nurses' quiet quitting tendencies through the mediating role of organizational commitment. Consequently, implementing strategies that ensure workload balance and strengthen an environment of trust and support may contribute to enhancing organizational commitment and reducing nurses' quiet quitting tendencies.