Ailesel ya da bireysel kanser yükü fazla olan ancak kılavuzlarda yer alan ve rutin olarak yapılan genetik testlerde herediter kanserlerle ilişkili bir varyant tanımlanamayan hastaların tüm ekzom dizi analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation by whole exome sequencing of patients with high familial or individual cancer burden but no identified hereditary cancer-associated variant in routine guideline-based genetic testing
  1. Tez No: 1004787
  2. Yazar: CAN BERK LEBLEBİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ALTINER, DOÇ. DR. NÜKET KUTLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Onkoloji, Moleküler Tıp, Genetics, Oncology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Mide kanseri, Pankreas kanseri hücre hattı, Prekanseröz durumlar, Precancerous conditions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ailesel ya da bireysel kanser yükü yüksek olmasına rağmen rutin herediter kanser panellerinde patojenik/olası patojenik varyant saptanmayan hastaların tüm ekzom dizileme (WES) yöntemi ile değerlendirilmesi ve nadir germline varyantların moleküler yolak düzeyinde analiz edilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya herediter kanser şüphesi bulunan ve önceki hedeflenmiş gen panellerinde patojenik varyant saptanmamış toplam 23 hasta dahil edildi. Tüm olgulara WES analizi uygulandı. Saptanan nadir germline varyantlar popülasyon frekansı, in silico prediktif skorlar ve literatür verileri ışığında değerlendirildi. Ayrıca WES verileri üzerinden kopya sayısı değişiklikleri (CNV) analizi gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm olgularda en az bir aday gende varyant saptandı. WES verileri üzerinden yapılan görsel okuma derinliği analizinde klinik anlamlı CNV bulgusuna rastlanmadı. Toplam 52 germline varyant tespit edildi; bunların %88,5'i (n=46) VUS, %9,6'sı (n=5) patojenik ve %1,9'u (n=1) olası patojenik olarak sınıflandırıldı. Varyantların %73,1'ini (n=38) missense değişimlerin oluşturduğu belirlendi. Fonksiyonel ve yolak bazlı gruplandırmada varyantların; DNA hasar yanıtı, homolog rekombinasyon, ubiquitin-proteazom sistemi ve proliferatif sinyal yolakları ile ilişkili genlerde yoğunlaştığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, rutin testlerle açıklanamayan kanser yükü yüksek hastalarda WES ve aday gen yaklaşımının moleküler etiyolojiyi aydınlatmadaki önemini ortaya koymuştur. Saptanan varyantların kritik biyolojik yolaklarda kümelenmesi, bu verilerin kişiselleştirilmiş izlem stratejileri ve gelecekteki fonksiyonel araştırmalar için stratejik bir temel sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate patients with a high familial or individual cancer burden who had no pathogenic/likely pathogenic variants in routine hereditary cancer panels using whole exome sequencing (WES) and to analyze rare germline variants at the molecular pathway level. Materials and Methods: A total of 23 patients with suspected hereditary cancer and no pathogenic variants detected in previous targeted gene panels were included in the study. WES analysis was performed for all cases. Detected rare germline variants were evaluated in light of population frequency, in silico predictive scores, and literature data. Additionally, copy number variation (CNV) analysis was performed using WES data. Results: At least one variant in a candidate gene was detected in all cases included in the study. No clinically significant CNV findings were identified in the visual read-depth analysis performed over WES data. A total of 52 germline variants were identified; of these, 88.5% (n=46) were classified as VUS, 9.6% (n=5) as pathogenic, and 1.9% (n=1) as likely pathogenic. It was determined that 73.1% (n=38) of the variants were missense changes. In functional and pathway-based grouping, variants were observed to be concentrated in genes associated with DNA damage response, homologous recombination, the ubiquitin-proteasome system, and proliferative signaling pathways. Conclusion: This study demonstrates the importance of WES and the candidate gene approach in elucidating the molecular etiology of patients with a high cancer burden that cannot be explained by routine tests. The clustering of identified variants in critical biological pathways indicates that these data provide a strategic foundation for personalized follow-up strategies and future functional research.