Akut böbrek yetmezliği olan kedilerde sistatin-C ve SDMA parametreleri arasındaki korelasyon
Correlation between cystatin-c and sdma in cats with acute kidney injurycorrelation between cystatin-C and SDMA in cats with acute kidney injury
- Tez No: 1004788
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EVREN HAYDARDEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, akut böbrek yetmezliği, SDMA, sistatin-C, biyobelirteçler, Cat, acute kidney injury, SDMA, cystatin-C, biomarkers Keywords: Cat, biomarkers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Akut böbrek yetmezliği (ABY), kedilerde ani gelişen, hızlı seyirli ve erken dönemde tanı konulmadığında yüksek mortaliteye yol açabilen önemli bir klinik tablodur. Geleneksel biyokimyasal parametreler olan üre ve kreatinin, glomerüler filtrasyon hızındaki (GFR) erken değişiklikleri yeterince yansıtamadığından, akut böbrek hasarının erken tanısında sınırlı kalabilmektedir. Bu nedenle daha duyarlı ve güvenilir biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, akut böbrek yetmezliği tanısı almış kedilerde serum simetrik dimetilarginin (SDMA) ve sistatin-C düzeylerini belirlemek, bu biyobelirteçlerin sağlıklı kedilerle karşılaştırılmasını yapmak ve üre ile kreatinin değerleri ile olan ilişkilerini değerlendirmektir. Çalışmada farklı yaş, cinsiyet ve ırklardan toplam 16 kedi kullanılmış olup, 8 kedi akut böbrek yetmezliği tanısı almış hasta grubunu, 8 kedi ise sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Tüm kedilerde klinik muayene, radyografik ve ultrasonografik değerlendirmeler yapılmış; hemogram, biyokimyasal analizler ile birlikte serum SDMA ve sistatin-C düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, akut böbrek yetmezliği bulunan kedilerde serum SDMA ve sistatin-C düzeylerinin sağlıklı kedilere kıyasla arttığı ve bu iki biyobelirteç arasında pozitif bir korelasyon bulunduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, SDMA ve sistatin-C'nin akut böbrek yetmezliğinin erken tanısında üre ve kreatinine kıyasla daha duyarlı biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Bu biyobelirteçlerin birlikte değerlendirilmesinin, veteriner klinik uygulamalarda tanısal doğruluğu artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Acute kidney injury (AKI) is a rapidly progressive and potentially life-threatening condition in cats, characterized by sudden impairment of renal function. Conventional biochemical parameters such as urea and creatinine have limited sensitivity in detecting early changes in glomerular filtration rate (GFR), which highlights the need for more reliable and sensitive biomarkers for early diagnosis. The aim of this study was to determine serum symmetric dimethylarginine (SDMA) and cystatin-C levels in cats diagnosed with acute kidney injury, to compare these biomarkers with those of healthy cats, and to evaluate their relationship with The study included a total of 16 cats of various ages, sexes, and breeds. Eight cats diagnosed with acute kidney injury constituted the patient group, while eight clinically healthy cats formed the control group. All cats underwent clinical examination, radiographic and ultrasonographic evaluations. Hematological and biochemical analyses were performed, and serum SDMA and cystatin-C levels were measured. The obtained data were statistically analyzed. The results demonstrated that serum SDMA and cystatin-C levels were significantly higher in cats with acute kidney injury compared to healthy controls, and a positive correlation was observed between these two biomarkers. These findings indicate that SDMA and cystatin-C may be more sensitive biomarkers than urea and creatinine for the early diagnosis of acute kidney injury in cats. The combined use of these biomarkers may improve diagnostic accuracy in clinical veterinary practice.