Genç yetişkinlerin üniversiteye uyumunu etkileyen bireysel, ailesel ve sosyal faktörlerin incelenmesi
Examination of individual, family and social factors related to university adaptation of emerging adults
- Tez No: 806424
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversiteye uyum, genç yetişkinlik, ekolojik sistemler kuramı, stresle başa çıkma, arkadaşlık, University adjustment, emerging adulthood, ecological systems theory, coping with stress, friendship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
İnsan yaşamında 18- 25 yaş aralığını tanımlayan ve bazen 18-29 yaş aralığına kadar uzanabilen beliren yetişkinlik dönemi, ergenlik ve yetişkinlik dönemleri arasında yer almakta ve her iki döneme ait özellikleri barındırmakla birlikte, bu iki dönemden farklı olarak kendine özgü bazı gelişimsel özelliklerle ortaya çıkmaktadır (Arnett, 2012). Arnett (2004) sadece beliren yetişkinlik dönemine özgü olarak gözlenen beş temel özellik tanımlamıştır. Bu özellikler kimlik arayışı, istikrarsızlık, kendine odaklanma, arada kalmışlık ve sonsuz olanaklardır. Bu tez çalışmasının amacı beliren yetişkinlik dönemiyle eş zamanlı gerçekleşen üniversiteye uyumu yordayan bireysel, ailesel ve sosyal değişkenlerin Bronfenbrenner'in ekolojik sistemler kuramı çerçevesinde incelenmesidir. Araştımanın bir diğer amacı ise ailesel ve sosyal değişkenler ile üniversiteye uyum değişkeni arasındaki ilişkide bireysel değişken olarak ele alınan stresle başa çıkmanın aracı rolünün yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmesidir. Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesinde öğrenim gören 18-27 yaş aralığındaki toplam 1048 öğrenci (%59.4 kadın, %40.6 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi formunun yanı sıra Üniversite Yaşamına Uyum Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Envanterinin Kısa Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Ebeveyne Yönelik Algılar Ölçeği, McGill Arkadaşlık Ölçeği ve Sistem Anketi kullanılmıştır. Üniversiteye bireysel, sosyal ve akademik uyumun yaşa bağlı olarak farklılık göstermediği, kadınların akademik ve sosyal uyumunun erkeklere oranla daha yüksek olduğu, kendini yetişkinliğe erişmiş olarak algılayan öğrencilerin üniversiteye bireysel ve akademik uyumunun daha yüksek olduğu görülmüştür. Hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda yetişkinliğe erişmiş olduğunu düşünen; kurumun sağladığı imkânlardan memnun olan; üniversiteye başlamasının ailesine olumlu etkisi olan; nitelikli arkadaşlık ilişkisine sahip olan; stresle aktif baş eden; dışadönüklük, sorumluluk ya da gelişime açıklık kişilik özelliklerine sahip olan öğrencilerin bireysel uyumlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kurumun sağladığı imkânlardan memnuniyeti yüksek olan, nitelikli arkadaşlık ilişkisine sahip olan, stresle aktif ya da pasif olarak baş edebilen, uyumluluk ve gelişime açıklık kişilik özelliklerine sahip olan öğrencilerin ise üniversiteye sosyal uyumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaşı daha büyük olan, kadın olan, kurumun sağladığı imkânlardan memnuniyeti yüksek olan, uyumluluk, sorumluk ve gelişime açıklık kişilik özelliklerine sahip öğrencilerin akademik uyumlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bronfenbrenner'in ekolojik sistemler kuramı çerçevesinde değerlendirildiğinde üniversiteye bireysel uyum açısından ekzosistem, mezosistem ve mikrosistem değişkenlerinin yordayıcı olduğu, sosyal ve akademik uyum açısından ise ekszosistem ve mikrosistem değişkenlerinin yordayıcı olduğu görülmüştür. Bu çalışma için oluşturulan yapısal eşitlik modelinden elde edilen bulgular doğrultusunda anne ve babanın özerklik desteği, öğrencinin üniversiteye başlamasının aileyi olumlu etkiliyor olması, ebeveynin üniversite ve bölümü onaylaması ve arkadaşlık niteliğinin stresle aktif baş etmeyi ve üniversite uyumunu arttırdığı, stresle aktif baş etmenin de üniversite uyumunu artırdığı görülmüştür. Mevcut araştırmada elde edilen sonuçlar ekonomik koşulların üniversiteye genel uyum açısından önemli bir koşul olduğunu, genç yetişkinlerin üniversiteye uyum sürecinde ebeveynleriyle olan olumlu ilişkilerinin ve özerklik desteğinin önemli bir etkisi olduğunu, özellikle yetişkinliğe geçiş ve akademik uyum açısından babaların çocuklarıyla olan etkileşimleri ve babaların özerklik desteğinin rolünün belirleyici olduğunu göstermiştir. Çalışmada elde edilen sonuçların üniversiteye uyuma yönelik müdahale programlarına, alandaki uygulayıcılara, eğitimcilere ve araştırmacılara fayda sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding emerging adulthood, the developmental stage in human life between 18-25 years of age, sometimes extended to 29, helps target services to support individuals within the group. Positioned between adolescence and adulthood, emerging adulthood shares characteristics from both stages as well as having unique developmental features of its own (Arnett, 2012). Arnett (2004) identified five main domains that are observed only in the emerging adulthood stage: identity exploration, instability, self-focus, feeling between the stages of adolescence and adulthood, and motivated by possibilities for the future. The aim of this thesis is to examine the individual, familial and social variables that predict university adjustment during the emerging adulthood phase, within the framework of Bronfenbrenner's theory of ecological systems. The study uses structural equation modeling to test the mediating role of variable individual coping styles and familial and social variables in the context of adaptation to university. The study sample consists of 1048 students at Ege University (59.4% female, 40.6% male) between the ages of 18-27. In addition to the Demographic Information Form, the University Life Adjustment Scale, the Short Form of the Five Factor Personality Inventory, the Short Form of the Stress Coping Scale, the Parental Perceptions Scale, the McGill Friendship Scale, and the System Questionnaire were used as data collection tools in the study. According to the results of hierarchical regression analysis, individual, social and academic adjustment to university does not differ by age. Ease of academic and social adjustment is higher for women than men, and individual and academic adjustment to university is higher for students who perceive themselves to have reached adulthood. Predictors of higher levels of an individual's adjustment to university are, having reached adulthood: being satisfied with the opportunities provided by the institution, awareness of the positive impact of beginning higher education on family, having high quality friendships, coping actively with stress, having traits of extraversion, taking responsibility for and being open to personality development. Predictors of higher scores of social adjustments to university are: being highly satisfied with the opportunities provided by the institution, having high quality friendships, coping with stress actively or passively, and having traits of adaptability and openness to experiences. Predictors of higher levels of academic adjustment are: being older and female, being satisfied with the opportunities provided by the institution, having traits of adaptability, responsibility, and openness to development. When evaluated within the framework of Bronfenbrenner's ecological systems theory, exosystem, mesosystem and microsystem variables are predictors of an individual's adaptation to university. Exosystem and microsystem variables are predictors of social and academic adaptation. Findings obtained from the structural equation model created for this study suggest that autonomy support from the mother and father, the positive impact of beginning higher education on family, the parent's approval of the university and the department, and the quality of friendships, increase the ability to cope with stress and university adjustment. Moreover, actively coping with stress increases university adjustment. The results obtained in the study show that economic security is an important condition for general adaptation to university. Relationships between young adults and their parents have a significant effect on the process of adaptation to university. Both the positive interaction of fathers with their children, and autonomy supportive parenting, play a determinative role, especially in the transition to adulthood and academic adjustment. The results obtained in the study serve as a reference for researchers, educators, practitioners, and intervention programs focusing on adaptation to university.