Camellia sinensis yaprak ekstraktı ile pluronic®f127 misel ortamında gümüş nanopartiküllerin yeşil sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyel etkinliğinin biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi
Green synthesis, characterization, and biochemical evaluation of antibacterial activity of silver nanoparticles in pluronic®f127 micellar medium using camellia sinensis leaf extract
  1. Tez No: 1004806
  2. Yazar: DUYGU ÖNER KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ GÜR, PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biyokimya, Biophysics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Sentez, Camelliia sinensis, Gümüş nanopartikül, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Antibakteriyel ajanlar, Antibakteriyel aktivite, Gümüş nanopartiküller, Green Synthesis, Camelliia sinensis, silver nanoparticle, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Anti-bacterial agents, Antibacterial activity, Silver nanoparticles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
daha sonra doBu çalışma, Pluronic®F127 mix misel ortamında yeşil çay (Camellia sinensis.) yaprak ekstraktı kullanılarak gümüş nanopartiküllerin yeşil sentezi, karakterizasyonu ve anti-bakteriyel özelliklerinin araştırılmasını amaçlamıştır. Sentezlenen nanomalzemelerin morfolojik ve spektroskopik karakterizasyonları yapılmıştır. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) analizi, Ag-NPs'nin bitki ekstarkatındaki flavenoidler, kateşinler gibi indirgeyici ajanların etkileşimlerini ortaya koyarak yeşil sentez sürecini doğrulamıştır. Ultraviyole-görünür (UV-Vis) analizi, nanopartiküllerin Pluronic® F127 kullanılarak bitki ekstraktı ortamında sentezlendiğini ortaya koymuştur. Dinamik ışık saçılması (DLS) çalışmasının sonuçları, su ortamında sentezlenen Ag-NPs için poli-dispersite indeks (PDI) değerinin 0.035 bitki ekstraktı ortamında sentezlenenler için PDI değerinin 0.382 olduğunu göstermiştir. Bu değerler, her iki ortamda, sentezlenen Ag-NPs'ler için fiziksel kararlılığa atfedilmektedir. X-ışını kırınım desenleri (XRD) sonuçları, Ag-NPs'in kristal yapısının kübik olduğunu göstermiştir. Nanopartiküllerin boyutu TEM analizlerinden ortalama olarak 10-40 nm arası belirlenmiştir. XRD verilerine dayanarak 11.41 ve 9.88 nm olarak belirlendi Nanopartiküllerin edilidiğinden Escherichia coli ve Staphylococcus aureus suşlarına kontamine edilmiş besiyerlerinde antibakteriyel özelliği araştırıldı. Sonuçta su otramında ve bitki ekstraktı ortamında sentezlenen Ag-NPs'in 25-50 µg/mL konsantrasyon aralığında inkübasyona neden olduğunu göstermiştir. Mevcut sonuçlar su ortamı ve bitki ekstraktı ortamında sentezlenen Ag-NPs'in belirli konsantrasyonlarının antibakteriyel uygulamalar ve sterilizasyon için yüzey kaplamalarında yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the green synthesis, characterization, and antibacterial properties of silver nanoparticles using green tea (Camellia sinensis) leaf extract in a Pluronic® F127 mixed micelle environment. Morphological and spectroscopic characterizations of the synthesized nanomaterials were performed. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis confirmed the green synthesis process by revealing interactions of Ag-NPs with reducing agents such as flavonoids and catechins in the plant extract. Ultraviolet-visible (UV-Vis) analysis showed that nanoparticles were synthesized in a plant extract medium using Pluronic® F127. Dynamic light scattering (DLS) results indicated that the polydispersity index (PDI) for Ag-NPs synthesized in water was 0.035, while the PDI for those synthesized in plant extract medium was 0.382. These values reflect the physical stability of the synthesized Ag-NPs in both media. X-ray diffraction (XRD) results showed that the crystal structure of Ag-NPs is cubic. The size of the nanoparticles was determined to be between 10 and 40 nm on average from TEM analyses. Based on XRD data, the nanoparticle sizes were 11.41 and 9.88 nm. The antibacterial properties of the nanoparticles were investigated in culture media contaminated with Escherichia coli and Staphylococcus aureus strains.