Bağlanma stillerinin suç davranışlarına etkisinin incelenmesi
Examining the effects of attachment styles on criminal behavior
  1. Tez No: 1004805
  2. Yazar: RÜMEYSA KÖYMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE SABİHA BOZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma stilleri, Attachment, Attachment styles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Suç davranışları tarihin ilk zamanlarından itibaren var olan, toplumu hasara uğratan eylemlerdir. Suç davranışı bireyin gelişimsel ve kişilerarası deneyimleri ile yakından ilişkili bir olgudur. Erken dönemde bakım veren ile kurulan bağın ileriki dönemlerde riskli ve saldırgan davranışlara zemin hazırlayabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışma 18-25 yaş aralığındaki bireylerin bağlanma stillerinin suç davranışlarına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemi olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 18-25 yaş aralığındaki rastgele seçilmiş gönüllü 101 katılımcıdan toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Şiddet İçeren ve Şiddet İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Değişkenlerin analizinde yüzde ve frekans dağılımları, ölçek puanlarının karşılaştırılmasında ise çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaş, anne eğitim düzeyi, genel şiddet, şiddet içermeyen suç davranışı ve toplam suç davranışı değişkenlerinin kaçınma boyutunu etkilediği tespit edilmiştir. Yakın ilişkilerde şiddet, genel şiddet, toplam suç davranışı ve şiddet içermeyen suç davranışı değişkenlerinin kaygı boyutunu etkilediği tespit edilmiştir. Yakın ilişkilerde şiddet ve genel suç değişkenlerinin birbirlerini etkiledikleri aynı zamanda bu değişkenlerin toplam suç davranışı ve şiddet içermeyen suç davranışlarını etkiledikleri de tespit edilmiştir. Yaşın genel şiddet ve toplam suç davranışları değişkenlerini etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca güvenli bağlanmanın şiddet içeren ve şiddet içermeyen suç davranışları üzerinde koruyucu bir etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Criminal behaviors have existed since the earliest times, causing harm to society. Criminal behavior is closely related to an individual's developmental and interpersonal experiences. It is suggested that the bond formed with caregivers in early childhood can lay the groundwork for risky and aggressive behaviors in later life. This study was conducted to examine the effect of attachment styles on criminal behavior in individuals aged 18-25. The study was carried out using a correlational survey method, a quantitative research method. Data were collected from 101 randomly selected volunteer participants aged 18-25. The data collection tools used were a Personal Information Form, the Experiences in Close Relationships Inventory-II, and the Violent and Non-Violent Criminal Behaviors Scale. The data were analyzed using SPSS data analysis software. Percentage and frequency distributions were used to analyze the variables, and multiple regression analysis was used to compare scale scores. The results showed that age, mother's education level, general violence, non-violent criminal behavior, and total criminal behavior variables affected the avoidance dimension. It was found that the variables of violence in close relationships, general violence, total criminal behavior, and non-violent criminal behavior affect the anxiety dimension. It was also determined that the variables of violence in close relationships and general crime influence each other, and that these variables also influence total criminal behavior and non-violent criminal behavior. Age was found to affect the variables of general violence and total criminal behavior. Furthermore, it was concluded that secure attachment is a protective factor against both violent and non-violent criminal behavior.