Sinema eserleri üzerindeki hak ihlalleri ve sonuçları
Violations of rights in cinematographic works and their consequences
- Tez No: 1004832
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİBE OKTAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hukuku, Karşılaştırmalı hukuk, Medeni hukuk, Medya hukuku, Mukayeseli hukuk, Sanat hukuku, Türk hukuku, Özel hukuk, Intellectual property law, Comparative law, Civil law, Media law, Art law, Turkish law, Private law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sinema eserleri, pek çok kişinin üretim sürecine katıldığı yapıları, yüksek ekonomik değerleri ve çok sayıda hak sahibini bünyesinde barındırmaları nedeniyle fikir ve sanat eserleri hukukunun en karmaşık alanlarından birini oluşturmaktadır. Sinema eserlerinin hem teknik hem sanatsal özellikler taşıması, bu eserler üzerindeki hak sahipliği ilişkilerinin, hakların kapsamının ve ihlallerinin sinema eserleri özelinde bir değerlendirme yapılmasını gerekli kılmaktadır. Türk Hukukunda sinema eserlerine ilişkin temel düzenleme 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yer almakta olup, Kanun'un uygulanması öğretide ve uygulamada tartışmalara konu olmaktadır. Bu çalışma, sinema eserlerinin Türk fikir ve sanat eserleri hukuku içerisindeki yerini sistematik bir bütünlük içinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle sinema eserlerinin eser olarak korunma şartları açıklanmakta; ardından sinema eserleri üzerindeki eser sahipliği ve bağlantılı hak sahipliği rejimi ayrıntılı biçimde incelenmektedir. Çalışmada ayrıca sinema eserleri üzerindeki mali ve manevi hakların kapsamı, devri, sınırları ve istisnaları değerlendirilmekte; hak ihlalleri hâlinde başvurulabilecek hukuki koruma yolları ortaya konulmaktadır. Çalışmanın temel amacı, sinema eserlerine ilişkin mevcut hukuki düzenlemelerin uygulamada karşılaşılan sorunlar ışığında değerlendirilmesi ve gerektiğinde mukayeseli hukuk verilerinden yararlanılarak, Türk fikrî haklar hukukuna katkı sunabilecek öneriler geliştirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Cinematographic works are among the most complex areas of copyright law, as they involve collective production structures with the participation of numerous contributors, high economic value, and a multiplicity of rights holders. The technical and artistic characteristics inherent in cinematographic works necessitate a specific legal assessment of issues such as authorship, the scope of rights, and the infringement of those rights within the context of cinematographic works. In Turkish law, the primary legal framework governing cinematographic works is set forth in Law No. 5846 on Intellectual and Artistic Works (FSEK); however, the application of this legislation has given rise to ongoing debates in both doctrine and judicial practice. This study aims to examine the position of cinematographic works within Turkish copyright law in a systematic and comprehensive manner. In this regard, the conditions required for cinematographic works to qualify for copyright protection are first addressed, followed by a detailed analysis of the regime governing authorship and related rights in cinematographic works. The study further examines the scope, transfer, limitations, and exceptions of the economic and moral rights associated with cinematographic works, and identifies the legal remedies available in cases of rights infringement. The primary objective of this study is to evaluate the existing legal regulations concerning cinematographic works in light of the challenges encountered in practice and, where appropriate, to develop proposals that may contribute to Turkish copyright law by drawing upon comparative law perspectives.