Farklı kademelerdeki beden eğitimi öğretmenlerinin stres ve psikolojik sağlamlıklarının incelenmesi
Examination of stress and psychological resilience of physical education teachers at different levels
- Tez No: 1004833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Stres, Psikolojik Sağlamlık, Beden Eğitimi, Spor, Stress, Psychological Resilience, Physical Education, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Farklı kademelerde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin stres ve psikolojik sağlamlıklarını araştırdığımız bu çalışmada nicel ve betimsel tarama modeli kullanılmış ve Kilis ilinde farklı kademelerde görev yapan 120 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Yaptığımız çalışmamızda demografik bilgi ölçeği, psikolojik sağlamlık ölçeği ve algılanan stres ölçekleri kullanılmıştır. Kullanmış olduğumuz ölçeklerin analizleri ise SPSS paket programında yapılmıştır. Analizler yapılmadan önce Skewness ve Kurtotsis değerlerine bakılarak ölçek verilerinin normal dağılıp dağılmadığı incelenmiş ve sonuç olarak da normal dağılım gösterdikleri belirlenmiştir. Bu sebepten dolayı demografik değişkenler ile ölçeklere dair olan verilerle karşılaştırılır iken T-Testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Ölçeklerimizin birbirleri ile olan ilişkileri için ise Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmamızın sonucunda farklı kademelerde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin ölçeklere verdikleri cevaplar ile demografik bilgiler karşılaştırıldığında algılanan stres ölçeğinde mesleki kıdem, branş, yaş ve daha önce stres veya psikolojik sağlamlık ile alakalı bir eğitime katılma değişkenleri arasında anlamlı, diğer bütün değişkenler ile anlamsız bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik sağlamlık ölçeğinde ise cinsiyet ve daha önce stres veya psikolojik sağlamlık ile alakalı bir eğitime katılma değişkenleri arasında anlamlı, diğer bütün değişkenler ile anlamız bir ilişki tespit edilmiştir. Her iki ölçekte de ortak olarak daha önce stres veya psikolojik sağlamlık ile alakalı bir eğitime katılma değişkeni anlamlı medeni durum ve hangi kademede görev yaptıkları değişkeni ise anlamsız sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which investigated the stress and psychological resilience of physical education teachers at different levels, employed a quantitative and descriptive survey model. 120 physical education teachers working at different levels in the province of Kilis participated. A demographic information scale, a psychological resilience scale, and perceived stress scales were used in our study. Analyses of the scales were conducted using the SPSS package program. Before conducting the analyses, the Skewness and Kurtotsis values were examined to determine whether the scale data were normally distributed, and they were determined to be normally distributed. Therefore, t-tests and ANOVA tests were used to compare demographic variables with the scale data. Pearson's correlation analysis was used to examine the relationships between the scales. As a result of our research, when the responses of physical education teachers at different levels were compared to their demographic information, a significant relationship was found between the variables of seniority, branch, age, and previous participation in training related to stress or psychological resilience in the perceived stress scale, but a nonsignificant relationship was found with all other variables. A significant relationship was found between the variables of gender and previous participation in training related to stress or psychological resilience in the psychological resilience scale, but a nonsignificant relationship was found with all other variables. A common finding for both scales was the variable of previous participation in training related to stress or psychological resilience, while the variables of marital status and level of employment were nonsignificant.