Annelerin başa çıkma becerileri ile bebeklerinde infantil kolik rastlanma ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between mothers' prenatal and postnatal coping skills and the occurence of infantile colic i̇n their infants
- Tez No: 1004835
- Danışmanlar: PROF. DR. PEMRA CÖBEK ÜNALAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, stresle başa çıkma, Doğum Öncesi Başa Çıkma Ölçeği, infantil kolik, aile hekimliği, Pregnancy, coping strategies, Revised Prenatal Coping Inventory, infantile colic, family medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, gebelik dönemindeki annelerin stresle başa çıkma tutumları ile bebeklerinde görülen infantil kolik gelişimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Gözlemsel araştırma tipindeki bu prospektif kohort tasarımında yürütülen çalışmaya, İstanbul ili Pendik ve Tuzla ilçelerindeki 13 Aile Sağlığı Merkezi'nde antenatal izlem sürecinde bulunan 318 gönüllü gebe dâhil edilmiştir. Katılımcılara üçüncü trimesterde Doğum Öncesi Başa Çıkma Tutumları Ölçeği (DÖBÇÖ) uygulanmış; doğum sonrası ilk üç ay içinde bebeklerde infantil kolik varlığı Roma IV kriterlerine göre telefon görüşmeleriyle sorgulanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Ölçeği ve DÖBÇÖ aracılığıyla toplanmış, analizlerde SPSS 26 programı kullanılmıştır. Normal dağılım Kolmogorov–Smirnov testiyle değerlendirilmiş; parametrik veriler için Bağımsız Gruplarda T Testi, nonparametrik veriler için Mann–Whitney U testi, kategorik değişkenler için Ki-kare testi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,47 ± 4,10 yıl olup, bebeklerin %22,6'sında infantil kolik saptanmıştır. Annelerin baskın başa çıkma tarzı çoğunlukla manevi–olumlu (%55,0) ve planlama–hazırlık (%39,0) biçimindedir; kaçınma tutumu daha düşük oranda (%6,0) görülmüştür. DÖBÇÖ alt boyut puanları ile kolik varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, kaçınma alt boyutunda anlamlılığa yaklaşan eğilim (p = 0,100) gözlenmiştir. Ölçeğin genel Cronbach alfa değeri 0,89 olarak belirlenmiş, yüksek iç tutarlılık saptanmıştır. Sonuç: Gebelerin stresle başa çıkma biçimleri ile infantil kolik gelişimi arasında doğrudan bir ilişki gösterilememekle birlikte, kaçınmacı başa çıkma eğilimi klinik açıdan dikkate değer bulunmuştur. Bulgular, stresle başa çıkma biçimlerinin maternal–infantil etkileşimler üzerinde dolaylı etkiler yaratabileceğini düşündürmektedir. Gebelikte psikososyal destek ve stres yönetimi yaklaşımlarının birinci basamakta rutin izlemlere entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to evaluate the relationship between mothers' prenatal coping strategies and the occurrence of infantile colic in their infants. Material and Methods: This observational type prospective cohort study included 318 voluntary pregnant women in their third trimester, recruited from 13 Family Health Centers located in the Pendik and Tuzla districts of Istanbul. The Revised Prenatal Coping Inventory (NuPCI – Turkish version, DÖBÇÖ) was administered during late pregnancy, and infantile colic was assessed within the first three months postpartum based on the Rome IV criteria via telephone interviews. Data were collected using a Personal Information Form, Generalized Anxiety Disorder-7 Scale (GAD-7), and DÖBÇÖ. Statistical analyses were performed using SPSS 26. Normality was tested with the Kolmogorov–Smirnov test; Independent Samples t-test, Mann–Whitney U test, and Chi-square test were applied where appropriate. Results: The mean maternal age was 30.47 ± 4.10 years; infantile colic was identified in 22.6% of infants. Mothers predominantly adopted spiritual-positive (55.0%) and planning-preparation (39.0%) coping styles, while avoidant coping was less frequent (6.0%). No statistically significant differences were found between DÖBÇÖ subscale scores and colic presence; however, a near-significant tendency was observed for the avoidance subscale (p = 0.100). The overall Cronbach's alpha of the scale was 0.89, indicating high internal reliability. Conclusion: Although no direct association was found between maternal coping strategies and infantile colic, a clinical trend suggesting a potential role of avoidant coping was observed. The findings imply that maternal coping patterns may indirectly influence maternal–infant interaction quality. Integrating psychosocial support and stress management interventions into routine prenatal care at the primary healthcare level is recommended.