Van, Erzurum ve Erzincan yerel basınında kadın istihdamı
Women's employment in Van, Erzurum ve Erzincan local press
- Tez No: 1004852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL CEM BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Basın, Kadın gazeteciler, Toplumsal cinsiyet, Yerel basın, Press, Women journalists, Gender, Local press
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Van, Erzurum ve Erzincan illerinde yerel basında görev yapan kadın gazetecilerin istihdam süreçlerini ve karşılaştıkları cinsiyet temelli sorunlar incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, kadınların yerel medya kuruluşlarında nasıl istihdam edildiğini, karşılaştıkları mesleki ve yapısal engelleri, bu engellerin toplumsal ve coğrafi faktörlerle nasıl şekillendiğini analiz etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; 29 kadın gazeteci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler detaylı bir biçimde yorumlanmış, katılımcıların deneyimleri tematik olarak sınıflandırılmıştır. Bulgular, kadın gazetecilerin çoğunlukla alt pozisyonlarda görev aldığını, yönetici rollerine erişimde güçlük yaşadığını ve toplumsal cinsiyet temelli önyargılarla karşı karşıya kaldığını ortaya koymuştur. Yerel basın kurumlarının ataerkil yapısı ve bölgenin kültürel değerleri, kadın istihdamını hem niceliksel hem de niteliksel olarak sınırlamaktadır. Bu çalışma, yerel medya sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik özgün bir katkı sunmakta; kadın gazetecilerin mesleki gelişimini destekleyecek politika önerileri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the employment processes of women journalists working in the local press in the provinces of Van, Erzurum, and Erzincan, located in Turkey's Eastern Anatolia Region, as well as the gender-based challenges they encounter. The primary aim of the study is to analyze how women are employed in local media organizations, the professional and structural barriers they face, and the ways in which these barriers are shaped by social and geographical factors. A qualitative research design was adopted, and semistructured interviews were conducted with 29 women journalists. The data obtained were analyzed in detail, and the participants' experiences were thematically categorized. The findings reveal that women journalists are predominantly employed in lower-level positions, experience difficulties in accessing managerial roles, and are frequently confronted with gender-based prejudices. The patriarchal structure of local media institutions and the cultural values prevalent in the region restrict women's employment both quantitatively and qualitatively. This study offers an original contribution to the promotion of gender equality in the local media sector and develops policy recommendations aimed at supporting the professional development of women journalists.