Ortaokul yöneticilerinin mesleki tükenmişliğini etkileyen faktörlere ilişkin görüşleri: Van ili örneği
Secondary school principals' opinions on factors affectingprofessional burnout: The example of Van province
- Tez No: 1004873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel tükenmişlik, Organizational burnout
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Ortaokul Yöneticilerinin Mesleki Tükenmişliğini Etkileyen Faktörlere İlişkin Görüşleri: Van İli Örneği”başlığı çerçevesinde, ortaokullarda görev yapan yöneticilerin mesleki tükenmişlik algılarını ve bu algıları şekillendiren bireysel, örgütsel ve çevresel faktörlere ilişkin görüşlerini ortaya koymaktadır. Araştırmanın temel amacı, ortaokul yöneticilerinin mesleki tükenmişlik deneyimlerini ve bu deneyimlerin ortaya çıkmasında etkili olan bireysel, örgütsel ve çevresel unsurları, yöneticilerin kendi algı ve yaşantıları doğrultusunda bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışma, Van ilinde görev yapan 30 yönetici mesleki tükenmişlik algılarını derinlemesine incelemeyi hedeflemiştir. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş ve fenomenolojik (olgubilim) desen esas alınmıştır. Çalışma grubunu Van ilinde görev yapan ortaokul yöneticileri oluşturmuştur. Fenomenolojik yaklaşım doğrultusunda, yöneticilerin mesleki tükenmişliğe ilişkin deneyimleri, kendi yaşantıları ve öznel algıları temel alınarak derinlemesine incelenmiş ve anlamlandırılmıştır. Elde edilen bulgular, yöneticilerin mesleki tükenmişlik yaşantılarının özellikle aşırı iş yükü, bürokratik sorumlulukların fazlalığı, öğretmen–veli–öğrenci ilişkilerinde yaşanan sorunlar, üst yönetimden yeterli destek görememe ve iş–yaşam dengesinin bozulması gibi faktörlerden kaynaklandığını göstermektedir. Ayrıca maddi olanakların yetersizliği ve mesleki gelişim fırsatlarının sınırlı olması da tükenmişliği artıran önemli etmenler arasında yer almaktadır. Araştırmanın sonuçları bağlamında, bulguların alanyazınla büyük ölçüde örtüştüğü; yöneticilerin mesleki tükenmişliğinin yalnızca bireysel bir sorun olmadığı, örgütsel yapı ve eğitim politikalarıyla yakından ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Özellikle dezavantajlı bölgelerde görev yapan yöneticiler için tükenmişliğin daha belirgin olduğu vurgulanmıştır. Araştırma önerileri bakıldığında, yöneticilerin mesleki tükenmişliğini azaltmaya yönelik olarak iş yükünün dengelenmesi, örgütsel destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, psikososyal destek ve hizmet içi eğitimlerin artırılması yönünde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Views of Middle School Administrators on Factors Affecting Professional Burnout: The Case of Van Province,”reveals the perceptions of middle school administrators regarding professional burnout and their views on the individual, organizational, and environmental factors shaping these perceptions. The main objective of the research is to reveal the professional burnout experiences of middle school administrators and the individual, organizational, and environmental factors influencing these experiences through a holistic approach based on the administrators' own perceptions and experiences. In this context, the study aimed to deeply examine the professional burnout perceptions of 30 administrators working in Van province. This research was conducted using a qualitative research method and a phenomenological design. The study group consisted of middle school administrators working in Van province. In line with the phenomenological approach, the administrators' experiences regarding professional burnout were examined and interpreted in depth based on their own experiences and subjective perceptions. The findings indicate that managers' professional burnout is primarily caused by factors such as excessive workload, bureaucratic responsibilities, problems in teacher-parent-student relationships, lack of adequate support from senior management, and work-life balance. Furthermore, insufficient financial resources and limited professional development opportunities are also significant factors contributing to burnout. In the context of the research results, it has been shown that the findings largely coincide with the literature; that managers' professional burnout is not merely an individual problem but is closely related to organizational structure and educational policies. It has been emphasized that burnout is more pronounced for managers working in disadvantaged regions. Regarding research recommendations, suggestions have been developed to reduce managers' professional burnout by balancing workload, strengthening organizational support mechanisms, and increasing psychosocial support and in-service training.