Dramaturjiyanın ədəbi və bədii xüsusiyyətləri
Dramaturjinin edebi ve sanatsal özellikleri
- Tez No: 1004938
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TALIBZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: A Grammar of the Turkish Language, A Grammar of the Turkish Language
- Yıl: 2008
- Dil: Azerice
- Üniversite: Azerbaycan Dovlət Mədənıyyət Və Incəsənət Unıversıtetı
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Kuramları, Eleştiri ve Dramaturgi Bilim Dalı
Özet
Dramaturjinin Edebi ve Sanatsal Özellikleri adlı bu tez 3 bölüme ayrılmış ve araştırma yöntemi olarak tarihsellik benimsenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde dünya kültüründe dramanın oluşum ve gelişim aşamaları incelenmekte ve Antik Rönesans dönemlerinde dramanın tarihçesi ve gelişim evreleri ele alınmaktadır. 2. Bölümde Azerbaycan edebiyatında dramanın, yani sahne eserlerinin gelişim ve oluşum tarihi araştırılmaktadır. 3. Bölümde Azerbaycanda yeni dönem sahne eserlerinin oluşumnda ~Yuğ~ Tiyatrosünün rölü irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis named Literary and Artistic Features of Dramaturgy has been accepted as 3 parts and a research method. In the first part of the study, the formation and development stages of drama all over the world are examined and the histories and developments of the Ancient Renaissance periods are discussed. In Chapter 2, the history of the development and development of drama, that is, stage education, in Azerbaijan is investigated. In the 3rd chapter, the role of ~Yuğ in the formation that occurred in the new term education is measured.