Doğu Türkistanlı göçmen kadınlarda depresyon ve dini başa çıkma ilişkisi
The relationship between depression and religious coping in East Turkestani immigrant women
- Tez No: 1004955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KAYA GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Depression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşayan Doğu Türkistanlı göçmen kadınlarda depresyon ve dini başa çıkma ilişkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2024 yılında Türkiye'de yaşayan 358 adet Doğu Türkistanlı göçmen kadından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği, Dini Başa Çıkma Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulguları analiz etmek için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey (Post Hoc) testi ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'de yaşayan Doğu Türkistanlı göçmen kadınlarda hafif düzeyde depresyon belirtisi bulunduğu; olumlu dini başa çıkma düzeylerine yüksek oranda başvurduğu elde edilmiştir. Katılımcıların depresyon düzeyleri yaşa göre istatistiksel olarak farklılık gösterirken, medeni hali, eğitim durumu, algılanan gelir durumu, çocuk sayısı, kronik hastalığı varlığı, Türkiye'de kalış süresine göre anlamlı düzeyde bir farklılık bulgulanmamıştır. Katılımcıların dini başa çıkma etkinliklerine başvurma sıklığı, medeni hali ve çocuk sayısına göre bir farklılık gösterirken, yaş, eğitim durumu, algılanan gelir durumu, kronik hastalığı varlığı, Türkiye'de kalış süresine göre anlamlı düzeyde bir farklılık bulgulanmamıştır. Son olarak, katılımcıların depresyon puanları ile olumlu dini başa çıkma etkinliklerine başvurma sıklığı arasında negatif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki; olumsuz dini başa çıkma puanı ile pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the relationship between depression and religious coping in East Turkestani immigrant women living in Turkey. Relational survey model is used in this research. The study was conducted with 358 East Turkestani immigrant women living in Turkey in 2024. In this study, the personal information form developed by the researcher, Beck Depression Inventory (BDI), Religious Coping Scale, Brief Symptom Inventory were used as data collection tools. SPSS program was used to analyze the data obtained from the scales. To analyze the findings obtained in the research, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis, Tukey (Post Hoc) test were performed. As a result of the research, it is found that there were mild depression symptoms in East Turkestani immigrant women living in Turkey; It is found that positive religious coping levels were used at a high rate. While participants' depression levels statistically significantly differ by age, they do not statistically significantly differ by marital status, education level, perceived income status, number of children, presence of chronic disease, or length of stay in Türkiye. While the frequency of participants using religious coping activities statistically significantly differs by marital status and number of children, it does not statistically significantly differ by age, education level, perceived economic status, presence of chronic disease, or length of stay in Türkiye. Finally, a negative and statistically significant relationship is found between the participants' depression scores and the frequency of resorting to positive religious coping activities; a positive and statistically significant relationship is found the negative religious coping score.