Utilization of deep eutectic solvents (DES) for the development of sustainable polyurethane coating systems
Sürdürülebilir poliüretan kaplama sistemlerinin geliştirilmesinde derin ötektik çözgenlerin (DES) kullanımı
- Tez No: 1004959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin ötektik çözücüler, Organik çözücüler, Deep eutectic solvents, Organic solvents
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilirlik oldukça önemli bir konu haline gelmiştir ve bu doğrultuda birçok alanda çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Özellikle uçucu organik bileşik (VOC) salınımlarının küresel ısınmaya etkisinin artmasıyla birlikte, VOC miktarı kritik bir parametre olarak değerlendirilmektedir. Kaplama sektörü ise uygulama ve kuruma sırasında yüksek miktarda çözücü kullanılması nedeniyle VOC emisyonlarının yoğun olduğu sektörlerden biridir. Bu çalışmada, kaplama endüstrisinde yaygın olarak kullanılan organik çözücülere alternatif olarak, VOC salınımı yapmayan ve çevre dostu olarak sınıflandırılan derin ötektik çözücülerin (DES) kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kolin klorür ve etilen glikol ile hazırlanan DES, farklı reçine sistemleriyle 4:1 oranında karıştırılarak uyumluluk çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bütil glikol içeren bir alkid reçine sisteminin DES ile uyumlu olduğu belirlenmiş ve sonraki çalışmalar bu sistem üzerinden yürütülmüştür. Çalışma kapsamında sistemin farklı izosiyanatlar ile kürlenmesi incelenmiş; iki bileşenli yapı ve kendi kendine kürlenme davranışı farklı sıcaklıklarda değerlendirilmiştir. Nihai sistemde ISO 1518'e göre çizilme direnci, EN 12720'ye göre soğuk sıvı dayanımı ve TS EN ISO 6272'ye göre darbe dayanım testleri gerçekleştirilmiş ve sonuçlar raporlanmıştır. Sonuç olarak, uygun reçine sistemleri ile birlikte kullanıldığında DES'in VOC emisyonlarını azaltarak boya ve kaplama endüstrisinde kullanılabilir bir alternatif olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, sustainability has become a very important and crucial issue. Regulations have been and are being implemented worldwide in many areas for this issue. Especially with the release of VOCs becoming a major global warming issue, it has become a very important parameter. The coating industry is also an industry that leads to VOC emissions due to the high amount of solvent used during application and drying. In this study, the use of deep eutectic solvents (DES), which do not cause VOC emissions and are classified as green solvents, was investigated as a replacement for organic solvents commonly used in the coating industry. DES prepared with choline chloride and ethylene glycol was mixed with different resin systems at a 4:1 ratio for compatibility evaluation. It has been found that alkyd resin is compatible with a resin system containing butyl glycol in its structure. All subsequent studies have progressed with this resin system. During the study, the curing of the system was monitored with different isocyanates, and the curing at different temperatures was followed both with isocyanates (two-component) and on its own. In the system where the final institution is the best, scratch resistance according to ISO 1518, cold liquid exposure test according to EN-12720, impact test according to TS EN ISO 6272 were performed and the results were reported. In conclusion, it has been shown that DES can be used in the paint industry by reducing VOC emissions when using deep eutectic solvents with compatible systems.