Seyyid Hüseyin Nasr'ın eğitimle ilgili görüşleri
Seyyed Hossein Nasr's views on education
- Tez No: 1004966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Gelenekçilik, Seyyid Hüseyin Nasr, Education, Traditionalism, Seyyid Hüseyin Nasr
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Son iki asırda Müslümanların pek çok alanda diğer medeniyetlerden geri kaldığı düşüncesi sıklıkla dillendirilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için öne sürülen fikirlerden birçoğu eğitimle ilgili yeniliklere gelip dayanmaktadır. Eğitimin İslam dinindeki önemini çok iyi kavrayan Müslüman düşünürler bu alanda farklı görüşler öne sürmüş, çözüm önerileri getirmişlerdir. Gelenekselci ekolün modern temsilcilerinden biri olan Seyyid Hüseyin Nasr da bu düşünürlerden biridir. Düşünceleri farklı kesimlerde rağbet görmüş, hakkında birçok çalışma yapılmıştır. S. H. Nasr, eserlerinde eğitim konusuna eğilmiş ilgili eleştiri ve görüşlerine çeşitli vesilelerle yer vermiştir. Bu çalışmamızda onun eğitim ile ilgili görüşlerini ortaya çıkarma düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of education has consistently maintained its significance for humanity from the past to the present. Owing to its critical importance, a wide range of perspectives has been proposed, and various methodological approaches have been implemented in the field. Among contemporary Muslim thinkers, Seyyed Hossein Nasr stands out with his influential views and ideas. His discourse on education, like his other philosophical contributions, carries substantial weight and is thus deemed worthy of comprehensive study and scholarly analysis. This study was conducted to shed light on Seyyed Hossein Nasr's perspectives on education. During the research process, primary emphasis was placed on sections concerning education and instruction within his own body of work. As the thinker articulates his ideas through a traditionalist lens, priority was given to clarifying what he defines as 'traditional thought.' Furthermore, Nasr's broader philosophical views were examined to facilitate a more profound understanding of his educational paradigm. Existing literature and various scholarly studies on the philosopher were thoroughly reviewed, and relevant academic citations were integrated into the research."