Yetişkin kadın danışanlarda fiziksel aktivite, yeme davranışları ve kronotip arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between working hours and emotional eating attitude levels in female clients applying to a diet clinic
  1. Tez No: 1004975
  2. Yazar: NİSANUR DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRAK DUMLUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme, Healthy nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, vardiyalı ve sabit sistemde çalışan kadın bireylerin yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları, kronotip özellikleri, fiziksel aktivite düzeyleri ve yeme davranışları arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Modern yaşamın getirdiği yoğun iş temposu ve değişen çalışma saatleri, bireylerin sağlık davranışlarını ve özellikle yeme alışkanlıklarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bağlamda, bireyin fizyolojik açlık duymaksızın stres, kaygı, üzüntü veya öfke gibi olumsuz duygular karşısında yemek yeme eğilimi göstermesi olarak tanımlanan duygusal yeme davranışı, iş yaşamı ve bireysel biyolojik ritimlerle (kronotip) ilişkili olarak incelenmeye değer bir konudur. Araştırma, İstanbul ilinde bir obezite danışmanlık merkezine başvuran, yaşları 18-64 arasında değişen toplam 190 kadın birey üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların %54,7'si sabit, %45,3'ü ise vardiyalı düzende çalışmaktadır. Veri toplama sürecinde katılımcılara; demografik özellikler, beslenme alışkanlıkları, çalışma düzeni ve yaşam biçimlerini içeren yüz yüze anket formu, günlük fiziksel aktivite skorlarını saptamak için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), kronotip özelliklerini değerlendirmek amacıyla Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği (MEQ) ve yeme tutumlarını analiz etmek için Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların ortalama vücut ağırlığı 67,30 kg, boy uzunluğu 162,99 cm ve VKİ ortalaması 25,20 kg/m² olarak bulunmuştur. Antropometrik ölçümlerin medeni durum, eğitim düzeyi, beslenme alışkanlıkları ve günlük fiziksel aktivite düzeyine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Evli bireylerin, ortaokul–lise mezunlarının, öğün atlayanların ve fiziksel olarak inaktif olan katılımcıların vücut ağırlığı, VKİ ve bel–kalça ölçümlerinin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.Obezitesi olan katılımcıların öğün atlama oranlarının daha yüksek olduğu; duygusal yeme davranışı ve toplam yeme davranışı puanlarının normal vücut ağırlığındaki katılımcılarla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin, günlük fiziksel aktivite düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının, antropometrik ölçümler ve obezite ile doğrudan ilişkili olduğu; özellikle günlük düşük fiziksel aktivite, öğün atlama ve duygusal yeme davranışlarının bireylerde obezite risk faktörü olduğu söylenebilir. Bu bulgular obezitenin multifaktöriyel yapısı göz önüne alınarak; obeziteye karşı mücadelede diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve işyeri hekimlerinden oluşan çok disiplinli bir ekip yaklaşımı ile kişiselleştirilmiş müdahale planlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationships between lifestyles, nutritional customs, chronotype characteristics, physical activity scors, and eating behaviors of women working in shift and fixed systems. The intense work pace and changing working hours brought about by modern life significantly affect individuals' health behaviors and especially their eating habits. In this context, sentimental eating behavior, defined as the tendency of an individual to eat in response to negative emotions such as stress, anxiety, sadness, or anger without experiencing physiological hunger, is a topic worth examining in relation to work life and individual biological rhythms (chronotype). The research was conducted on a total of 190 women aged between 18 and 64 who applied to an obesity counseling center in Istanbul. 54.7% of the participants worked in a fixed system, and 45.3% worked in a shift system. During the data collection process, participants were administered a face-to-face questionnaire including demographic characteristics, dietary habits, work schedule, and lifestyle; the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) to determine daily physical activity scores; the Morning-Evening Dysfunction Scale (MEQ) to assess chronotype characteristics; and the Dutch Eating Behavior Scale (DEBQ) to analyze eating attitudes. The study results showed that the average body weight of the participants was 67,30 kg, height was 162,99 cm, and BMI was 25,20 kg/m². Anthropometric measurements showed significant differences according to marital status, education level, dietary habits, and daily physical activity level. Married individuals, those with a middle or high school education, those who skipped meals, and physically inactive participants had higher body weight, BMI, and waist-hip measurements. Obese participants had higher rates of skipping meals; emotional eating and total eating behavior scores were higher compared to participants with normal body weight. In conclusion, it can be said that the sociodemographic characteristics, daily physical activity levels, and dietary habits of the participants are directly related to anthropometric measurements and obesity; in particular, low daily physical activity, skipping meals, and emotional eating behaviors are risk factors for obesity in individuals. Considering the multifactorial nature of obesity, these findings highlight the importance of a multidisciplinary team approach consisting of dieticians, psychologists, physiotherapists, and occupational physicians, along with personalized intervention plans, in the fight against obesity.