Empowering learners: The impact of CALL integration on autonomy and language proficiency
Öğrenenleri güçlendirmek: CALL entegrasyonunun öğrenen özerkliği ve dil yeterliliği üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1004974
  2. Yazar: BERİL ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİSA MEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli dil eğitimi, Dil yeteneği, Öğrenen özerkliği, Computer assisted language education, Language proficiency, Learner autonomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, özel bir üniversite programına kayıtlı B2 düzeyindeki öğrencilerin öğrenen özerkliği ve İngilizce dil yeterliliği üzerinde Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi'nin (CALL) etkisini incelemektedir. Dil eğitimine teknolojinin giderek daha fazla entegre edilmesiyle birlikte, CALL öğrenci katılımını artıran, kişiselleştirilmiş öğrenmeyi destekleyen ve bağımsız çalışma alışkanlıklarını teşvik eden yaygın bir yaklaşım haline gelmiştir. Araştırma, sekiz haftalık bir müdahale süresince nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı karma yöntem ile yapılmıştır. Toplam 60 öğrencinin katıldığı çalışmada, 30 öğrenciden oluşan deney grubuna haftalık olarak CALL araçları verilirken, kontrol grubundaki öğrenciler geleneksel derslerine devam etmiştir. Öğrencilerin özerklik düzeylerini ölçmek amacıyla geçerli bir öğrenen özerkliği anketi ön test ve son test olarak uygulanmıştır, dil yeterliliklerini ölçmek amacıyla ise deneyden sonra son yeterlilik testi uygulanmıştır. Ayrıca, gönüllü öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrencilerin CALL araçlarının kullanımına ilişkin algılarına dair önemli bilgiler sunmuştur. Bulgular, CALL entegreli grubun hem öğrenen özerkliği hem de dil yeterliliği açısından kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler gösterdiğini ortaya koymuştur. Nitel veriler ise öğrencilerin motivasyonunda, öz düzenleme becerilerinde ve özgün dil kullanımıyla etkileşimlerinde artış olduğunu vurgulamaktadır. Bu sonuçlar, CALL uygulamalarının üniversite düzeyinde İngilizce öğretiminde hem dil yeterliliğini hem de bağımsız öğrenme alışkanlıklarını destekleyen etkili bir pedagojik yaklaşım sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of Computer-Assisted Language Learning (CALL) on learner autonomy and English language proficiency among B2 level students enrolled in a private university program. With the increasing integration of technology in language education, CALL has become a widely adopted approach for enhancing student engagement, personalized learning, and independent study habits. The research employed a mixed-methods design over an eight-week intervention period, involving both quantitative and qualitative data collection. A total of 60 students participated, with 30 experiment group students assigned with CALL tools weekly, while the control group continued their traditional lessons. Pre and post validated learner autonomy questionnaire were administered to measure students' autonomy level. After the experiment a post proficiency test was held to measure four core language skills. Additionally, semi-structured interviews with the volunteered students provided insights into the perceptions of the use of CALL tools. The findings revealed that the CALL integrated group showed statistically significant improvements in both autonomy and language proficiency compared to the control group. Moreover, qualitative results highlighted increased learner motivation, self-regulation, and engagement in authentic language practices. These results suggest that CALL can serve as an effective pedagogical approach promoting both linguistic competence and independent learning habits in university-level English language instruction.