İnme hastalarında inme risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Investigation of stroke risk factors in patients diagnosed with stroke
- Tez No: 1004976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, hemorajik inme, geçici iskemik atak, risk faktörleri, primer koruma, Ischemic stroke, hemorrhagic stroke, transient ischemic attack, risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme ülkemizde ve dünyada ölüm nedenlerinde üst sıralarda yer alması ve oluşabilecek komplikasyonlarıyla önemli bir sağlık sorunudur. Aile hekimlerinin yapacağı inme risk faktörlerinin taraması ile inme hastalarının birincil ve ikincil korumalarının yapılması inme oluşumunu engellemek ve oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmamızda, Erzurum'da inme geçiren hastaların inme risk faktörleri açısından taranması ve koruyucu hekimlik kapsamında Aile Hekimliğinde bu risk faktörlerin taranmasının önemini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamız retrospektif ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışmamız inme kesin tanısı alarak hastanemiz inme merkezine yatışı yapılmış hastaların dosya ve arşiv bilgileri taranarak yapılmıştır. Çalışma evrenimizi; 01 Kasım 2023 ile 01 Kasım 2024 tarihleri arasındaki bir tam yılda; hemorajik inme, iskemik inme ve geçici iskemik atak (GİA) tanısı almış 233 hasta oluşturdu. Hastane arşiv bilgilerinden hastaların yaşı ve cinsiyeti; hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, atriyal fibrilasyon uyku bozuklukları, obezite, hiperhomosisteinemi gibi ek hastalıkların varlığı ve homosistein, HbA1c düzeyleri, açlık kan şekeri, LDL, HDL, trigliserid ve total kolesterol düzeyleri gibi laboratuvar parametreleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Geçici İskemik Atak (GİA) tanılı hastaların yaş ortalaması, iskemik ve hemorajik inmeli hastalardan daha düşüktür. GİA tanılı hastalarda hipertansiyon oranı iskemik ve hemorajik inmeli hastalardan daha düşükken, hiperlipidemi oranı iskemik ve hemorajik inmeli hastalardan daha yüksektir. Üç inme türündeki açlık kan Şekeri (AKŞ), Hba1c ve trigliserid ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Hemorajik inmeli hastaların AKŞ ortalamaları GİA tanılılara göre daha yüksek ancak trigliserid ortalamaları daha düşüktür. İskemik inmeli hastaların Hba1c seviyeleri ise GİA tanılılara göre daha yüksektir. Sonuç: Çalışmamız inme türleri arasında demografik ve biyokimyasal farklılıkları ortaya koymuş ve hipertansiyon, diyabet, obezite ve hiperlipidemi gibi risk faktörlerinin inme üzerindeki sıklığını vurgulamıştır. İskemik inme, hemorajik inme, GİA geçiren hastalarının inme risk faktörlerinin farklılıkları; inme öncesi ve sonrası süreçte risk faktörlerinin kontrolüne yönelik birinci basamakta yapılacak birincil ve ikincil koruma yöntemlerinin ve medikal, cerrahi tedavi süreçlerin düzenlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Stroke is a major public health problem worldwide and in our country, ranking among the leading causes of mortality and being associated with serious complications. Systematic screening of stroke risk factors by family physicians is crucial for the implementation of primary and secondary prevention in stroke patients, in order to prevent the occurrence of stroke and to minimize potential complications. In this study, it is aimed to evaluate the stroke risk factors among patients who have experienced a stroke in Erzurum and to emphasize the importance of screening these risk factors within the scope of Family Medicine as part of preventive healthcare. Methods: Our study is a retrospective, cross-sectional study. It was conducted by reviewing the medical records and archive data of patients who were hospitalized in the stroke center of our hospital with a definitive diagnosis of stroke. The study population consisted of 233 patients who were diagnosed with hemorrhagic stroke, ischemic stroke, or transient ischemic attack (TIA) within a one-year period between 1 November 2023 and 1 November 2024. Based on the hospital archive records, patients age and sex; the presence of comorbid conditions such as hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia, atrial fibrillation, sleep disorders, obesity, and hyperhomocysteinemia; as well as laboratory parameters including homocysteine, HbA1c levels, fasting blood glucose, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), triglycerides, and total cholesterol levels were evaluated. Results: The mean age of patients diagnosed with transient ischemic attack (TIA) was lower than that of patients with ischemic and hemorrhagic stroke. While the prevalence of hypertension in patients with TIA was lower than in those with ischemic and hemorrhagic stroke, the prevalence of hyperlipidemia was higher in TIA patients compared to the other two groups. The differences in mean fasting blood glucose (FBG), HbA1c, and triglyceride levels among the three stroke types were statistically significant (p<0.05). The mean FBG levels of patients with hemorrhagic stroke were higher than those of patients with TIA, whereas their mean triglyceride levels were lower. The HbA1c levels of patients with ischemic stroke were higher compared to those of patients diagnosed with TIA. Conclusion: Our study revealed demographic and biochemical differences between the stroke subtypes and highlighted the prevalence of risk factors such as hypertension, diabetes, obesity, and hyperlipidemia in relation to stroke. The differences in stroke risk factors among patients with ischemic stroke, hemorrhagic stroke, and TIA are important for organizing primary and secondary prevention strategies in primary care, both before and after the stroke event, as well as for optimizing medical and surgical treatment processes aimed at controlling these risk factors.