OECD ülkeleri için reel ücret ve emek verimliliği arasındaki ilişkinin panel veri analizi ile incelenmesi
Examination of the relationship between real wages and labor efficiency with panel data analysis for OECD countries
  1. Tez No: 1005001
  2. Yazar: YASEMİN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel Ücret, Emek Verimliliği, Etkin Ücret, OECD, Panel Veri, Real Wage, Labor Efficiency, Effective Wage, OECD, Panel Data
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
Özet
Klasik iktisatçılar reel ücretlerde meydana gelen herhangi bir değişimin emeği etkilemediğini savunmaktadırlar. Yeni Keynesyen İktisatçılar bu düşüncenin yanlış olduğunu savunmuşlardır ve reel ücretlerde oluşan hareketin emek verimliliğini etkilediğini söylemişlerdir. Reel ücret ve emek verimliliği ilişkisine etkin ücret teorisi adı verilmiş olup bu konuda birçok iktisatçı çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmada, etkin ücret teorisini araştırmak amacıyla 29 OECD ülkesi için 2012-2020 yılları arasındaki veriler kullanılmıştır. Panel veri analizi kullanılarak yapılan çalışmada sabit etkiler tahmincisi tutarlı bulunmuş ve varsayımdan sapmaları düzeltmek amacıyla Arellano, Froot ve Rogers Dirençli Tahminci ile tahmin edilmiştir. Analizin sonucunda emek verimliliğinde meydana gelen artışın reel ücreti etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Classical economists argue that changes in real wages do not affect labor supply. In contrast, New Keynesian economists challenge this view, asserting that fluctuations in real wages influence labor productivity. The relationship between real wages and labor productivity is explained by the efficiency wage theory, which has been extensively examined in the literature. This study aims to investigate the validity of the efficiency wage theory using panel data from 29 OECD countries covering the period 2012–2020. The analysis employs panel data econometrics, where the fixed effects estimator is found to be consistent. To address potential deviations from classical assumptions, the estimates are corrected using the Arellano, Froot, and Rogers robust estimator. The empirical findings indicate that increases in labor productivity have a statistically significant effect on real wages.