Sağlıkta şiddeti etkileyen faktörler ile şiddeti önlemeye yönelik algı arasındaki yapısal ilişkiler: Birinci basamak sağlık kuruluşlarında bir uygulama
Structural relationships between factors affecting violence in health and perception towards prevention of violence: An application in primary health care organizations
- Tez No: 1005003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta şiddet, Violence in health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sağlıkta şiddeti etkileyen faktörlerin şiddeti önlemeye yönelik algı üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma evrenini Manisa il merkezinde birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda çalışan tüm sağlık profesyonelleri oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda çalışan 552 sağlık profesyoneli oluşturmuştur. Katılımcılara yüz yüze anket formu uygulanmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen verilere güvenilirlik analizi, frekans analizi, farklılık analizi, yapısal eşitlik modellemesi ve yol analizi uygulanmıştır. Yapılan bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; sağlık profesyonellerinin tedavi sürecinde yaşanan aksaklıkların şiddeti etkileme algılarının, sağlık çalışanlarının yasal haklarının iyileştirilme algıları, toplumu bilinçlendirme algıları ve sağlık hizmetlerinin iyileştirmesi algıları üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Bunun yanı sıra; sağlık profesyonellerinin toplumun sağlık çalışanına karşı tutumunun şiddeti etkileme algılarının, sağlık çalışanlarının yasal haklarının iyileştirilme algıları, toplumu bilinçlendirme algıları ve sağlık hizmetlerinin iyileştirmesi algıları üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Aynı zamanda; sağlık çalışanlarının iletişim problemlerinin şiddeti etkileme algılarının, sağlık çalışanlarının yasal haklarının iyileştirilme algıları, toplumu bilinçlendirme algıları ve sağlık hizmetlerinin iyileştirmesi algıları üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Son olarak; kişisel nedenlerin şiddeti etkileme algılarının, sağlık çalışanlarının yasal haklarının iyileştirilme algıları, toplumu bilinçlendirme algıları ve sağlık hizmetlerinin iyileştirmesi algıları üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to determine the effect of factors influencing violence in healthcare on perceptions regarding violence prevention. The study population consisted of all healthcare professionals working in institutions and organizations providing primary healthcare services in the central district of Manisa. The sample group consisted of 552 healthcare professionals working in institutions and organizations providing primary healthcare services. Participants were administered a face-to-face questionnaire. Convenience sampling was preferred in the study. Reliability analysis, frequency analysis, difference analysis, structural equation modeling, and path analysis were applied to the data obtained. According to the results obtained from this study, healthcare professionals' perceptions of the impact of disruptions in the treatment process have a significant effect on their perceptions of improvements in healthcare workers' legal rights, their perceptions of raising public awareness, and their perceptions of improvements in healthcare services. In addition, it was found that healthcare professionals' perceptions of the impact of the community's attitude toward healthcare workers on violence have a significant effect on healthcare workers' perceptions of the improvement of their legal rights, perceptions of raising public awareness, and perceptions of improving healthcare services. At the same time, it was found that healthcare workers' perceptions of communication problems affecting violence had a significant effect on their perceptions of the improvement of their legal rights, raising public awareness, and improving healthcare services. Finally, it was found that perceptions of the severity of personal reasons had a significant effect on perceptions of the improvement of healthcare workers' legal rights, perceptions of raising public awareness, and perceptions of improving healthcare services.