Kur'ân'da bütün ilimlerin var olduğu iddiası (El-İklîl fi İstinbâti't-Tenzîl örneği)
The claim of the presence of all sciences in the Qur'an (An example from al-Iklīl fi Istinbat al-Tanzeel)
  1. Tez No: 1005004
  2. Yazar: AHMET YELATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Celaleddin es-Suyuti, Tefsir, Celaleddin es-Suyuti, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Celâleddîn es-Süyûtî'nin el-İklîl adlı eserini merkeze alarak klasik dönem tefsir ve fıkıh anlayışı çerçevesinde bilimsel tefsir yaklaşımını incelemeyi amaçlamaktadır. Âyetlerden hüküm çıkarma gayesiyle kaleme alınan el-İklîl, metodolojik olarak fıkhî istinbât usûlüne dayansa da, yalnızca amelî-hukukî hükümlerle sınırlı kalmayıp itikadî, ahlâkî ve ilmî alanları da kapsayan geniş bir fıkıh tasavvurunu yansıtmaktadır. Bu yönüyle eser, klasik fıkıh anlayışının kuşatıcı karakterini ortaya koyan özgün bir tefsir örneği olarak değerlendirilmektedir. Araştırmanın temel problemi,“Kur'ân'da bütün ilimlerin mevcut olduğu”iddiasının mahiyetini ve geçerliliğini tahlil etmektir. Bu doğrultuda çalışmada, söz konusu iddianın tarihsel arka planı, teorik temelleri ve metodolojik dayanakları incelenmiş; klasik dönem tefsir anlayışı ile modern bilimsel tefsir yaklaşımı arasındaki ilişki eleştirel bir perspektifle değerlendirilmiştir. Ayrıca Süyûtî'nin Kur'ân tasavvuru, ilim anlayışı ve istinbât yöntemi analiz edilerek onun bilimsel tefsir geleneği içindeki konumu belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak çalışma, Kur'ân'ın bütün ilimleri kapsadığı yönündeki yaklaşımın sınırlarını ortaya koymakta ve Süyûtî'nin bu konudaki yaklaşımının, modern bilimsel tefsir söylemiyle hangi noktalarda örtüştüğünü ve hangi açılardan ayrıştığını göstermektedir. Böylece hem klasik tefsir geleneğinin epistemolojik çerçevesi hem de bilimsel tefsir tartışmalarının mahiyeti daha net bir şekilde ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the approach of scientific exegesis within the framework of classical tafsir and fiqh by focusing on Jalāl al-Dīn al-Suyūṭī's work al-Iklīl. Although al-Iklīl, which was composed with the aim of deriving rulings from Qur'anic verses, is methodologically grounded in the principles of juridical inference (istinbāṭ), it is not limited solely to practical-legal rulings. Rather, it reflects a comprehensive conception of fiqh that encompasses theological, ethical, and intellectual dimensions. In this respect, the work is regarded as a distinctive example of exegesis that demonstrates the inclusive character of classical fiqh thought. The main problem of the research is to analyze the nature and validity of the claim that“all sciences are contained within the Qur'an.”Accordingly, the study examines the historical background, theoretical foundations, and methodological bases of this claim, and evaluates the relationship between classical exegetical understanding and the modern approach of scientific exegesis from a critical perspective. Furthermore, by analyzing al-Suyūṭī's conception of the Qur'an, his understanding of knowledge, and his method of inference, the study seeks to determine his position within the tradition of scientific exegesis. In conclusion, the study delineates the boundaries of the approach asserting that the Qur'an encompasses all sciences and demonstrates the points at which al-Suyūṭī's perspective converges with and diverges from modern scientific exegesis. Thus, both the epistemological framework of the classical tafsir tradition and the nature of debates surrounding scientific exegesis are presented in a clearer and more systematic manner.