Göğüs tüpü çekilmesi öncesi sanal gerçeklik gözlüğü ile izletilen nefes yogası videosunun ağrı ve kaygıya etkisi
The effect of a breathing yoga video watched through virtualreality goggles before chest tube removal on pain and anxiety
- Tez No: 1005011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENNUR KULA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hemşirelik, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göğüs cerrahisi, Göğüs cerrahisi işlemleri, Thoracic surgery, Thoracic surgical procedures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, göğüs tüpü çekilmesi öncesinde sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla izletilen nefes yogası videosunun, hastanın ağrı ve kaygısı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak planlandı ve yürütüldü. Araştırma, İstanbul ilinde bir kamu hastanesinin kalp damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde, göğüs tüpü (thorax drenleri) bulunan hastalarla gerçekleştirildi. Çalışma 10.08.2024–01.01.2025 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmanın örneklemini, 26'sı deney grubunda ve 26'sı kontrol grubunda olmak üzere toplam 52 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak“Hastaların Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Spielberger Durumluluk Kaygı Envanteri”ve“Görsel Kıyaslama Ölçeği (VAS)”kullanılmıştır. Ölçekler, ameliyat sonrası ikinci ve üçüncü günlerde uygulanmıştır. Deney grubundaki hastalara, göğüs tüpü çekme işlemi öncesinde sanal gerçeklik gözlüğü ile nefes yogası videoları 15-20 dakika süreyle izletildi. Sanal Gerçeklik Gözlüğü ile izletilen nefes yogası videosunun işlem sonrası ağrı ve durumluk kaygı düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı saptandı. Bu sonuçlar, sanal gerçeklik teknolojisinin postoperatif dönemde kullanılabilecek etkili ve güvenli bir nonfarmakolojik destekleyici müdahale aracı olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmada elde edilen bulgular, hemşirelik bakımına entegre edilebilecek bu tür yenilikçi uygulamaların, hasta konforunu artırmaya, iyileşme sürecini desteklemeye ve farmakolojik yöntemlerin tamamlayıcısı olarak işlev görmeye katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was planned and conducted as a randomized controlled trial to determine the effect of a breathing yoga video watched through virtual reality goggles before chest tube removal on patient pain and anxiety. The study was conducted with patients with chest tubes (thoracic drains) in the cardiovascular surgery intensive care unit of a public hospital in Istanbul. The study was conducted between August 10, 2024, and January 1, 2025. The study sample consisted of 52 patients, 26 in the experimental group and 26 in the control group. The“Patient Information Form,”the“Spielberger State Anxiety Inventory,”and the“Visual Comparison Scale (VAS)”were used as data collection tools. The scales were administered on the second and third postoperative days. Patients in the experimental group watched breathing yoga videos for 15-20 minutes through virtual reality glasses before chest tube removal. It was found that the breathing yoga video displayed through VR glasses statistically significantly reduced postoperative pain and state anxiety levels. These results demonstrate that VR technology is an effective and safe non-pharmacological supportive intervention tool that can be used in the postoperative period. Furthermore, the study findings suggest that such innovative applications, integrated into nursing care, can contribute to increasing patient comfort, supporting the healing process, and serving as a complement to pharmacological methods.