Psöriatik artritte temporomandibular eklem tutulumunun ultrasanografik olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 1005012
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN MURAT TURGAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Psöriatik artrit, Temporomandibular eklem, Ultrasonografi, Sinovit, Erozyon, Eklem efüzyonu, Osteoartrit, İnflamasyon, Eklem görüntüleme, Psoriatic arthritis, Temporomandibular joint, Ultrasonography, Synoviti, Erosion, Joint effusion, Osteoarthritis, Inflammation, Joint imaging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psöriatik artrit (PsA), psöriazis hastalığıyla ilişkili olarak ortaya çıkan, kronik özellik gösteren ve hem periferik eklemleri hem de omurga bölgesini etkileyebilen bir tür inflamatuar eklem hastalığıdır. Temporomandibular eklem (TME) tutulumu PsA'da nadir bildirilmekle birlikte, ortaya çıktığında eklem fonksiyonlarını belirgin biçimde etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, PsA hastalarında TME'nin ultrasonografi (USG) ile değerlendirilmesi ve elde edilen bulguların osteoartrit (OA) hastaları ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya PsA tanısı alan bireyler ile yaş ve cinsiyet açısından benzer OA hastaları ve sağlıklı kontroller dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılarda TME, yüksek çözünürlüklü ultrasonografi ile değerlendirilmiş, eklem efüzyonu, sinovyal kalınlık, erozyon varlığı ve kapsül yapıları sistematik olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: PsA grubunda TME'ye ait inflamatuar bulguların OA ve sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek oranda olduğu gözlenmiştir. Özellikle sinovyal hipertrofi, eklem içi sıvı artışı ve erozyon sıklığının PsA hastalarında anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. OA grubunda daha çok dejeneratif değişiklikler ön planda iken, sağlıklı grupta patolojik bulguya rastlanmamıştır. Sonuç: Ultrasonografi, PsA hastalarında TME tutulumu açısından değerli ve non-invaziv bir görüntüleme yöntemidir. USG ile erken dönemde saptanan inflamatuar değişiklikler, uygun tedavi planlamasına katkı sağlayabilir. Bu çalışma, PsA'da TME tutulumunun düşündüğünden daha yaygın olabileceğini göstermekte ve klinik değerlendirmelerde TME'nin sistematik olarak gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic inflammatory joint disorder associated with psoriasis, affecting both peripheral joints and the axial skeleton. Although temporomandibular joint (TMJ) involvement is considered relatively rare in PsA, its presence can result in notable functional limitations. This study aims to assess TMJ involvement in PsA patients using ultrasonography (USG) and to compare the obtained findings with those of individuals diagnosed with osteoarthritis (OA) and healthy controls. Materials and Methods: The study included patients diagnosed with PsA, as well as age- and sex-matched OA patients and healthy volunteers. All participants underwent highresolution ultrasonographic examination of the TMJ. Parameters such as joint effusion, synovial membrane thickness, erosive changes, and capsular findings were systematically analyzed. Ultrasonographic results were compared across the three study groups. Results: Individuals with PsA exhibited a significantly higher frequency of inflammatory TMJ findings compared to both OA patients and healthy participants. In particular, synovial hypertrophy, increased intra-articular fluid, and erosive alterations were more prominent in the PsA group. Degenerative features were predominantly observed in the OA group, while no pathological abnormalities were detected in the healthy controls. Conclusion: Ultrasonography represents a valuable, non-invasive imaging tool for identifying TMJ involvement in PsA. Early detection of inflammatory changes through USG may support more effective clinical decision-making and treatment planning. The study's findings indicate that TMJ involvement in PsA may be more common than previously recognized, highlighting the importance of routine TMJ assessment in clinical practice.