Erkekliğin toplumsal ve kültürel inşasının Raewyn Connell'ın erkeklikler kuramı üzerinden analizi
Analysis of the social and cultural construction of masculinity through Raewyn Connell's theory of masculinity
- Tez No: 1005016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hegemonik erkeklik, Toplumsal cinsiyet, Hegemonic masculinity, Gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, toplumsal cinsiyet kuramları çerçevesinde erkeklik olgusunu Raewyn Connell'ın“Erkeklikler Kuramı”doğrultusunda sosyolojik bir perspektiften ele almak ve erkekliğin toplumsal, tarihsel ve kültürel olarak nasıl inşa edildiğini kuramsal bir zemin üzerinde tartışmaktır. Erkeklik, bu bağlamda sabit bir gerçeklik olarak değil; çok katmanlı, hiyerarşik ve dönüşen bir toplumsal yapı biçiminde değerlendirilmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi doğrultusunda, literatür taramasına dayalı olarak yürütülmüştür. Toplumsal cinsiyet teorileri, erkeklik çalışmalarına dair kuramsal yaklaşımlar ve Connell'ın kuramı temel alınarak kavramsal ve kuramsal bir çözümleme gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, toplumsal cinsiyet kavramının tarihsel gelişimi ve temel kuramsal yaklaşımlar incelenmiş; toplumsal cinsiyetin biyolojik temellerin ötesine geçen kültürel bir inşa süreci olduğu ortaya konmuştur. İkinci bölümde, erkeklik olgusu tarihsel, toplumsal ve kültürel boyutlarıyla değerlendirilmiş; erkekliğin nasıl tanımlandığı, hangi toplumsal pratikler ve kurumsal yapılar aracılığıyla aktarıldığı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Raewyn Connell'ın erkeklik kuramı kapsamlı biçimde analiz edilmiş; hegemonik, suç ortağı, marjinal ve madun erkeklik biçimlerinin işleyişi, kuramın temel kavramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Connell'ın kuramı temelinde yapılan çözümlemeler neticesinde, erkekliğin sınıfsal konum, etnik kimlik, cinsel yönelim ve tarihsel bağlam gibi çeşitli toplumsal belirleyiciler doğrultusunda farklı biçimlerde ortaya çıktığı ve dönüştüğü görülmüştür. Erkekliğin sabit değil, değişen koşullara göre yeniden şekillenen bir toplumsal inşa olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the phenomenon of masculinity from a sociological perspective within the framework of gender theories, in line with Raewyn Connell's“Theory of Masculinities,”and to discuss how masculinity is constructed socially, historically, and culturally on a theoretical basis. In this context, masculinity is not considered a fixed reality, but rather a multilayered, hierarchical, and evolving social structure. The research was conducted using qualitative research methods and a literature review. A conceptual and theoretical analysis was conducted based on gender theories, theoretical approaches to masculinity studies, and Connell's theory. The first part of the study examines the historical development of the concept of gender and key theoretical approaches, demonstrating that gender is a cultural construction process that transcends biological foundations. The second part examines the phenomenon of masculinity in its historical, social, and cultural dimensions, discussing how masculinity is defined and the social practices and institutional structures through which it is transmitted. The third part comprehensively analyzes Raewyn Connell's theory of masculinity, examining the functioning of hegemonic, complicit, marginal, and subaltern masculinities within the framework of the theory's core concepts. Analyses based on Connell's theory reveal that masculinity emerges and transforms in different ways, driven by various social determinants such as class position, ethnic identity, sexual orientation, and historical context. It concludes that masculinity is not fixed but rather a social construct that reshapes according to changing conditions.