Sağlık çalışanlarının hizmet kalitesi ve performans değerlendirme sistemine yönelik algısı: İstanbul ili özel bir estetik merkezi örneği
Healthcare workers' perception of service quality and performance evaluation systems: A private aesthetic center in Istanbul
  1. Tez No: 1005047
  2. Yazar: SİNEM DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet kalitesi, Performans değerlendirme, Sağlık personeli, Service quality, Performance evaluation, Health personnel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık hizmetlerinde sunulan hizmetin niteliği, büyük ölçüde çalışan performansına ve bu performansın adil, objektif ve geliştirici biçimde değerlendirilmesine bağlıdır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının performans değerlendirme süreçlerine ilişkin algılarının, hizmet kalitesine yönelik tutum ve değerlendirmeleri üzerindeki etkisinin ortaya konulması önem taşımaktadır. Araştırmada İstanbul ilinde hizmet veren bir estetik ve güzellik merkezinde yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak 260 kişi katılmıştır. Çalışmada Ateşoğlu (2019)'nun Ev İdaresi Personeline Yönelik Performans Değerlendirme Ölçeği; Bilgin ve Göral (2017) ve Savaş ve Kesmez (2014)'in Hizmet Kalitesine Yönelik Algı Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kullanılan ölçeklerde alt boyutların çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Estetik merkezi çalışanlarında performans değerlendirme algısında yaş, öğrenim durumu, çalışma süresinin etkili olduğu gözlenmiştir. Hizmet kalitesi algısında ise çalışma sürelerinin farklılığa sebep olduğu görülmektedir. Sağlık çalışanlarının performans değerlendirme sistemine yönelik algılarının iyileştirilmesi çalışanlara düzenli geri bildirim sağlanması ve performans değerlendirme sonuçlarının kalite iyileştirme süreçlerinde etkin biçimde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The quality of healthcare services largely depends on employee performance and its fair, objective, and developmental evaluation. Therefore, it is important to reveal the impact of healthcare workers' perceptions of performance evaluation processes on their attitudes and assessments of service quality. This study utilized a face-to-face survey method at an aesthetic and beauty center in Istanbul. 260 individuals participated voluntarily. The study employed Ateşoğlu's (2019) The Performance Evaluation Scale for Housekeeping Staff and Bilgin and Göral's (2017) and Savaş and Kesmez's (2014) Service Quality Perception Scales. According to the study's findings, it was determined that the sub-dimensions in the scales used differed according to various variables. Age, educational level, and length of service were observed to have an impact on the perception of performance evaluation among aesthetic center employees. Regarding the perception of service quality, length of service was found to be a contributing factor. Improving healthcare workers' perceptions of the performance appraisal system, providing regular feedback to employees, and effectively utilizing performance appraisal results in quality improvement processes are recommended.