Çağdaş takı ve sergileme alanı olarak beden
Contemporary jewellery and body as a site of display
- Tez No: 1005056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ALTINÇELİK TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Endüstri Ürünleri Tasarımı, El Sanatları, Fine Arts, Industrial Design, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Takı, Beden, Sergileme Alanı, Sanat, Tasarım, Kavramsal Takı, Contemporary Jewellery, Body, Exhibition Space, Art, Design, Conceptual Jewellery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması, çağdaş takı alanında bedenin bir sergileme alanı olarak nasıl kullandığını ve bu ilişkinin sanat, tasarım ve toplumsal bağlamlar içinde nasıl yeniden şekillendiğini incelemektedir. Geleneksel takı anlayışından farklı olarak, çağdaş takı bedenle yalnızca estetik bir bağ kurmakla kalmayıp, bedeni anlam üretiminin aktif bir sahnesi haline getirmektedir. Çalışmada, çağdaş takının malzeme, biçim ve kavramsal arayışlar doğrultusunda nasıl evrildiği; bedenin ise bu süreçte nasıl bir anlatım yüzeyi ve performatif araç olarak işlev kazandığı analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde tarihsel bir çerçeve oluşturulmuş, 20. yüzyıldan günümüze uzanan sanat ve tasarım akımları doğrultusunda çağdaş takının gelişimi incelenmiştir. Bununla birlikte, seçilen örnek sanatçılar ve eserler üzerinden bedenin takı ile kurduğu etkileşim eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Tez, çağdaş takının yalnızca fiziksel bir nesne değil, kavramsal bir iletişim aracı olduğunu ve bedenin bu iletişimin dinamik bir yüzeyi haline geldiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, çağdaş takı pratiğinde bedenin rolüne dair disiplinler arası bir yaklaşım sunarak, sanat pratiği ve teorisine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how contemporary jewellery uses the body as a site of display and how this relationship is reshaped within art, design and social contexts. Unlike the traditional understanding of jewellery, contemporary jewellery not only establishes an aesthetic connection with the body but also makes the body an active stage to produce meaning. The study analyses how contemporary jewellery evolves in line with material, form and conceptual pursuits, and how the body functions as an expressive surface and performative tool in this process. In the research process, a historical framework was created, and the development of contemporary jewellery was analysed in line with the art and design movements from the 20th century to the present day. In addition, the interaction of the body with jewellery has been critically evaluated through selected sample artists and works. The thesis reveals that contemporary jewellery is not only a physical object but also a conceptual means of communication and that the body has become a dynamic surface of this communication. This study aims to contribute to art practice and theory by presenting an interdisciplinary approach to the role of the body in contemporary jewellery practice.